DocPointin maailmankiertue alkaa MoMA:sta

Helsingin dokumenttielokuvafestivaali DocPoint esittelee suomalaista dokumenttielokuvaa New Yorkissa ensi kesäkuussa. DocPointin kansainvälinen kiertue alkaa maailmankuulusta modernin taiteen museosta MoMA:sta.

Doc Point -festivaali
Kuva Salla - selling the silence -dokumenttielokuvasta.
Kuva Salla - selling the silence -dokumenttielokuvasta.Pirkanmaan elokuvakeskus

DocPoint juhlistaa kiertueella kymmenvuotista taivaltaan. New Yorkissa esitetään kesäkuussa 47 suomalaista dokumenttielokuvaa. DocPoint NYC – Finnish Documentary Film Event -tapahtuman viisi esityssarjaa on kuratoinut festivaalin perustaja Arto Halonen.

- Kun DocPoint perustettiin kymmenen vuotta sitten, meillä oli jo heti ensimmäisenä vuonna 2002 suuri suomalaisen dokkarin tapahtuma New Yorkissa. Kun 10-vuotisjuhla lähestyi niin, meille ehdotettiin jo pari vuotta sitten, että voisimmeko tehdä sen uudelleen ja isommin, Halonen kertoo.

Hänen mukaansa mahdollisuus esittäytyä arvostetussa MoMA:ssa avautui elokuvien korkean tason ja henkilökohtaisten suhteiden avulla.

- Suomalaisen dokumenttielokuvan taso vain on niin korkea ja DocPoint on kasvanut yhdeksi merkittävimmistä dokumenttifestivaaleista. Tässä välissä siellä on ollut esillä myös omia elokuviani, ja minulle on syntynyt henkilökohtainen suhde ihmisiin.

Kietue jatkuu Euroopassa

Joukko dokumenttien ohjaajia lähtee matkaan mukaan solmimaan suhteita kansainvälisiin tekijöihin, Halonen kertoo.

- Täällä on paljon levittäjätapaamisia ja eriaiheisia paneeleita. Myös ohjaajia ja tuottajia on paljon paikalla. Me pyrimme edistämään tulevaisuuden yhteistuotantoa ja mahdollisesti solmimaan levittäjä- ja rahoitussuhteita. Tämä on mahdollisuus myös tekijöille.

Uusien dokumenttielokuvien lisäksi tapahtumassa nähdään läpileikkaus DocPointin ohjelmistosta 10 vuoden ajalta. Avajaiselokuva on vuoden 2011 festivaalilla nähty Reindeerspotting – Pako joulumaasta, joka esitetään tapahtuman aikana MoMAssa joka päivä. Lisäksi nähtävillä ovat muun muassa elokuvat Miesten vuoro, Boheemi elää, Ikuisesti sinun, Play God ja Salla – Selling the Silence.

Tapahtuman jälkeen DocPoint-kiertue vie New Yorkin ohjelmistosta valikoituja elokuvia muun muassa Belgiaan, Ranskaan, Kanadaan ja Espanjaan.

Lähteet: YLE Helsinki