Terveyskeskuksen voi kohta valita itse

Potilaat voivat valita oman terveyskeskuksensa toukokuun alusta lähtien. Muutos pitää tehdä kirjallisesti. Turussa apua saa kaupungin nettisivuilta ja maanantaina aukeavasta neuvontapuhelimesta. Perusterveydenhuollossa arvioidaan, että mahdollisuutta käyttää hyväkseen pari prosenttia asiakkaista. Tämä tarkoittaa 6000 asiakasta.

Sairaalat ja terveyskeskukset
Anne Niemi ja lääkäri Kaj Haapasalo keskustelevat verenpaineesta.
Anne Niemi ja lääkäri Kaj Haapasalo keskustelevat verenpaineesta.YLE / Samuli Holopainen

Turun kaupungin perusterveydenhuollossa työskentelevä vt. avosairaanhoidon ylilääkäri Päivi-Leena Honkinen arvioi, että ruuhkilta vältytään. Hän muistuttaa kuitenkin, että toive terveyskeskuksen vaihtamisesta tulee tehdä pikaisesti.

- Tämän vuoden osalta turkulaisilla on aikaa tehdä muutos toukokuun 13:nteentoista päivään saakka. Uuden terveysaseman palvelut ovat käytössä 1. kesäkuuta alkaen. Jatkossa terveysasemaa voi vaihtaa kerran vuodessa. Seuraavan kerran terveysasemamuutoksen voi tehdä tammikuussa 2012.

Honkinen korostaa, että jos asiakas haluaa jatkaa samalla terveysasemalla käyntiä, hänen ei luonnollisesti tarvitse tehdä mitään.

Varissuolle voi tulla ryntäys

Yksi terveysasema, missä liikehdintää voi syntyä on Varissuo. Lausteen asukkaat ikään kuin pakkosiirrettiin Mäntymäkeen. Nyt perusterveydenhuollossa pohditaan keinoja selviytyä, jos nämä 4000 haluavat takaisin Varissuolle.

- Tilat ja työntekijät ovat vähissä, jos väkeä tulee paljon. Meidän pitää saada lisää tilaa ja myös kaksi lääkäriä ja kaksi tai kolme hoitajaa.

Honkinen arvioi, että asiakkaat ovat melko tyytyväisiä ja suurilta muutoksilta vältytään.

Asiakkaat tyytyväisiä vaihtomahdollisuuteen

Turun pääterveysasemalla riitti väkeä perjantaiaamuna. Terveydenhuoltolain tuoma uudistus on potilaille tuttu asia.

Anneli Niemi on tyytyväinen omaan lääkäriinsä ja terveysasemansa palveluun.

- Vaihto saattaa sopia joillekin, mutta itselläni on ihan hyvä lääkärisuhde. Kun on päässyt päässyt tutuksi lääkärin kanssa ja hän tietää asiat, itselläni ei ole ollut tarvetta vaihtaa.

Toukokuun alusta lähtien myös kesämökkipaikkakunnalla tai muuten muulla paikkakunnalla asuvat saavat hoitoa muualtakin kuin omasta terveyskeskuksesta. Leo Lahti on tyytyväinen tähän.

- Kävi kerran sillä tavalla, että oli punkki vaikeassa paikassa. Menin Paraisten terveyskeskukseen ja siellä sanottiin, että pitää mennä Turkuun. Tämä muutos on erittäin hieno asia niille, joilla on kesämökki saaristossa.

Pitkäaikaissairaat saavat apua eri terveysasemilta

Kaiken taustalla on potilaan hyvinvointi. Esimerkiksi diabetes- ja reumalääkityshoitoa tai verenohennuslääkkeen kontrollointia voidaan tehdä muullakin kuin potilaan omalla terveysasemalla. Tätä varten tehdään hoitosuunnitelma. perusterveydenhuollossa uskotaan, että kun potilas saa vaikuttaa omaan hoitoonsa ja tehdä valintoja, se voi innostaa potilasta huolehtimaan itsestään.

- Valitettavan suuri osa ottaa passiivisena lääkereseptin ja syö lääkettä enemmän tai vähemmän ohjeen mukaan. Esimerkiksi dieetti tai liikunta neuvot kaikuvat kuuroille korville. Toivotaan, että tässä tulee parannusta, pohtii Mäntymäki 2: terveysaseman vastaava lääkäri Kaj Haapasalo.

Lähteet: YLE Turku / Minna Rosvall