1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tuloerot

Vaalipanelistit: Työ on parasta sosiaaliturvaa

Perjantaisessa Kanta-Hämeen suuressa vaalikeskustelussa ehdokkaat olivat poikkeuksetta sitä mieltä, että työttömyys on yksi suurimmista syistä, joka vaikuttaa köyhyyden syntymiseen. Työttömyyden ohella kansanedustajaehdokkaat nostivat esille myös verotuksen ja perusturvan.

tuloerot
Vaalipanelistit pöydän takana
Maakunnan toisessa suuressa vaalikeskustelussa olivat mukana Ritva Oinonen (vas.), Tarja Filatov (sd.), Ismo Soukola (ps.), Kirsi Ojansuu (vihr.), Sirkka-Liisa Anttila (kesk.), Teija Arvidsson (kd.) ja Sari Rautio (kok.).YLE / Hannu Harhama

Sekä Teija Arvidsson (kd.) että Kirsi Ojansuu (vihr.) nostivat keskustelussa esiin tuloeroihin liittyvän tahtotilan puuttumisen.

- Täytyy tietoisesti haluta tasata tuloeroja, Arvidsson muistutti.

Kasvu ei hänen mielestään ulotu pienituloisiin.

- Poliittinen tahtotila ja poliittiset valinnat, että todella haluamme kaventaa sitä kuilua kaikista köyhimpien ja rikkaimpien välillä niin se tahtotila on toistaiseksi puuttunut, oli myös Ojansuu huolissaan.

Ritva Oinonen (vas.) puolestaan moitti suoraan hallitusta siitä, että viimeisen kahdeksan vuoden aikana tuloerot ovat kasvaneet. Hänen mukaansa puhutaan jopa kuudesta miljardista eurosta verotuloja, jotka on jäänyt saamatta peruspalvelujen kattamiseksi. Hänen mielestään hyvätuloisia on suosittu liikaa.

Globaalit haasteet

Tarja Filatov (sd.) muistutti, että kun Suomi on kohdannut globaalin maailman haasteet, on se synnyttänyt myös tuloeroja. Globaalit asiat ovat ravistelleet Filatovin mukaan maamme rakenteita niin, että se on vaikuttanut Suomenkin työllisyystilanteeseen. Mutta kyse on myös veropolitiikasta, mitä enemmän mennään kulutusverojen suuntaan sitä kovemmin se iskee myös pienituloisiin.

- Kyllä työ on kaikista parasta perusturvaa, huomautti Sari Rautio (kok.).

Hänen mielestään meidän pitää järjestää asiat niin, että työn tekeminen on aina kannattavampaa kuin sen tekemättä jättäminen.

Muutama asia putosi kelkasta

Sirkka-Liisa Anttilan (kesk.) mielestä perussyy köyhyyteen on se, että työn tekeminen, työttömyys ja yksinhuoltajuus sekä opiskelija- ja lapsiperheet ovat niitä, jotka ovat pudonneet kelkasta siksi, että Suomessa on kehitetty liiaksi ansiosidonnaista toimeentuloturvaa.

Ismo Soukola (ps.) puolestaan syyttää 1990-luvun alun lamassa tehtyjä leikkauksia ja myöhempää nousukautta. Leikkauksia tai niiden vaikutuksia ei korjattukaan, vaikka talous kääntyi nousuun. Päinvastoin verotuloja lähdettiin pudottamaan alentamalla työn verotusta ja lisäämällä ostovoimaa, harmitteli Soukola.

Keskustelun saldona voidaan sanoa, että köyhyyden kitkemiseksi on kolme keinoa: työ, oikea verotus ja toimiva perusturva.

Lähteet: YLE Häme

Lue seuraavaksi