Vanhusten hoito puhutti Ylen vaalitentissä

Vanhusten hoito herätti vilkasta keskustelua Yleisradion Suuressa vaalikeskustelussa torstai-iltana. Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen joutui selittelemään, miksi nykyinen hallitus ei ole saanut aikaiseksi vanhuspalvelulakia.

Vaalit 2011
Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen ja SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen YLE:n Suuressa vaalikeskustelussa.
Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen ja SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen YLE:n Suuressa vaalikeskustelussa.YLE

Kataisen mukaan vanhuspalvelulaki on niin iso kokonaisuus, että sitä ei pystytä kerralla tekemään. Katainen korosti, että kyseessä on hintava kokonaisuus.

- Teimme kuitenkin takuueläkkeen ja alensimme eläkeläisen verotusta, Katainen muistutti.

Peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) on ehdottanut, että vasta seuraava hallitus säätäisi vanhuspalvelulain. Katainen kiitteli Risikon tekemää työtä vanhuspalvelulain hyväksi. Kataisen mukaan hoitotakuun säätäminen voidaan nyt aloittaa.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivä Räsänen huomautti, että Risikon luonnos annettiin aivan hallituksen viime metreillä.

- Se kuulostaa enemmänkin vaalitempulta, Räsänen näpäytti.

Keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi muistutti, että vanhuspalvelulaki ei ollut viime vaaleissa keskustan tavoitelistalla. Kiviniemi nosti esiin omaishoidon kehittämisen.

- Raskaassa työssä pitää pystyä tarjoamaan esimerkiksi vertaistukea ja vapaapäiviä, Kiviniemi huomautti.

Myös suomalaisten eriarvoistuminen herätti keskustelua puheenjohtajien tentissä.

Sosialidemokraattien puheenjohtaja Jutta Urpilaisen mukaan nykyinen hallitus on ohjannut Suomea kohti tasaveroa eli sellaista veropolitiikkaa, jossa köyhä ja rikas maksavat saman veroprosentin.

- Meillä on paljon ihmisiä, jotka todella taistelevat omassa arjessaan, jotta he saavat rahat riittämään. Sen takia hallituksen veropolitiikka, että nostetaan ruoan, lämmityskustannusten, asumisen ja lääkkeiden hintaa, johtaa siihen, että kaikkein pienituloisimmat kärsivät ja tuloerot kasvavat. Samaan aikaan kaikista rikkain prosentti saa mlijardin euron verovapaita osinkoja.

Katainen puolustautui sanomalla, että pienituloisimpien sosiaalietuisuuksia on nostettu tämän hallituksen aikana enemmän kuin viimeisen kolmen hallituksen aikana yhteensä.

Puheenjohtajat äänestivät 850 euron suuruisen työmarkkinatuen korottamisesta. Kaikki muut puolueet korottaisivat työmarkkinatukea paitsi kokoomus ja keskusta.

Lähteet: YLE Uutiset