Asiantuntija: Sähkön hinta jatkanee nousuaan

Sähkön hinta pomppasi reilusti ylös päin energiaverojen korotuksen takia tämän vuoden alussa. Aamu-tv:ssä vieraillut Energiamarkkinaviraston ylijohtaja Antti Paananen uskoo hinnan nousun jatkuvan.

Kotimaa
Sähkön kokonaishintagrafiikka.
YLE/Uutisgrafiikka
Grafiikka sähköjohdosta, energiansäästölampusta sekä sähköliedestä
Sähkön hinnasta keskustelivat Aamu-tv:ssä ylijohtaja Antti Paananen Energiamarkkinavirastosta ja johtava asiantuntija Tapio Jalo Motivasta.

- Todennäköisesti nousu jatkuu vieläkin, mutta en osaa arvioida kuinka jyrkästi. Sähkön hintaan vaikuttavia tekijöitä on tällä hetkellä monia: vesivoimatilanne, Japanin katastrofin vaikutus ydinvoimaan ja siihen, siirrytäänkö nyt enemmän fossiilisten polttoaineiden käyttöön. Tietysti sähkön hinta on myös poliittinen asia.

Pelkästään energiaverojen korotus nosti kuluttajien kustannuksia yhdellä sentillä kilowattituntia kohti. Se ei kuitenkaan ole ainoa syy siihen, miksi sähkön hinta kohosi reilusti alkuvuonna.

- Norjassa ja Pohjoismaissa on vesivoimatilanne heikko. Siitä syystä on sitten pitänyt tuottaa enemmän sähköä muilla polttoaineilla. Sähköä tuotiin tänä talvena esimerkiksi Saksasta, missä se oli halvempaa kuin Pohjoismaissa, Paananen kertoo.

- Toki sähkölaskut kasvavat myös siksi, että kulutus on kasvanut, hän lisää.

Sähköä kuluu salaa

Energian käytön asiantuntijayrityksen Motiva Oy:n johtavan asiantuntijan Tapio Jalon mukaan omakotitalojen sähkönkulutus on noussut viimeisen 15 vuoden aikana 60 prosenttia ja kerrostalojen noin 30 prosenttia.

- Se johtuu sähkölaitteista ja valaistuksen lisääntymisestä. Valaistuksen osalta on vasta nyt tilanne, että sitä voidaan tehostaa. Suurin sähkönkuluttaja on valaistus, sitten kylmälaitteet ja sen jälkeen viihde-elektroniikka, Jalo luettelee.

Valaistuskuluja on mahdollista karsia energiansäästölamppujen avulla. Se vaatii kuitenkin kuluttajalta valaistuneisuutta.

- On niin paljon erilaisia lamppuja tyypiltään, valovoimaltaan kuin syttymiseltäänkin. Pakkausmerkinnät pitää tutkia tarkkaan. Jos esimerkiksi haluaa 60 watin hehkulamppua vastaavan energiansäästölampun, pakkauksessa pitää olla merkittynä 700 lumenia.

Viihde-elektroniikan määrän kasvaessa sähköä kuluu yhä enemmän salaa kuluttajien tietämättä. Monet laitteista ovat valmiustilassa ja kuluttavat sähköä vaikka niitä ei käytetäkään.

- Jos taloudessa on kymmenen laitetta ja kaikissa 10 watin valmiustila, se tekee noin 100 euroa vuodessa, Jalo laskee.

Laitteet, joissa on valmiustila, kannattaisikin kytkeä sellaiseen jatkojohtoon, jossa on erillinen virtanappi.

Lähteet: YLE Uutiset