Portugali-kysymys hiertää Soinia ja Kataista

Hallitustunnustelijaksi näyttää tulevan kokoomus, joka on perussuomalaisten kanssa tyystin eri linjalla Portugalin auttamisesta.

Timo Soini, Jyrki Katainen, mahdutteko te samaan hallitukseen?

Soini: Ei se henkilökysymyksestä kiinni jää. Nyt käydään neuvottelut asialliselta pohjalta. Me oltiin 1999 samassa vaalipiirissä ja nyt sitten samoissa hallitusneuvotteluissa. Katsotaan, miten ohjelmaneuvottelut menee.

Katainen: Jos katsotaan pari kolme vuotta sitten vielä suurempia haasteita hallituksen muodostamiselle (talouskriisin ratkaiseminen) ja siinä pärjättiin, niin eiköhän hallitus muodostu. Tehdään enemmistöhallitus, joka aidosti ratkoo Suomen tulevaisuuden haasteita. ja ottaa vastuullisen otteen myös Euroopassa.

Katainen, voiko perussuomalaiset jättää hallituksen ulkopuolelle?

- Vaalitulos ja hallitusohjelma ratkaisevat.

Soini, näettekö että Portugalin suhteen voidaan löytää yhteinen näkemys?

- Nyt on luvut pöydässä ja yhteinen velvollisuus on rakentaa Suomeen enemmistöhallitus. Tässä on molemmin puolin aitaa, mutta nyt aletaan neuvottelemaan.

Katainen, mitkä ovat ratkaisevat kysymykset jotka teet puolueille, jotka osallistuvat hallitusneuvotteluihin?

- Mitä kukin on valmis tekemään, jotta Suomeen saadaan uusia työpaikkoja. Toinen on tietysti suhtautuminen esimerkiksi hyvinvointiyhteiskunnan rakenteiden uudistamiseen niin, että meillä jää aidosti rahaa palveluihin. Kolmas on suhtautuminen kansainväliseen vaikuttamiseen. Olemme aina olleet aktiivinen vaikuttaja ja arvojemme ajaja kansainvälisissä vaikutuspöydissä ja näin pitää jatkossakin olla.

Uskotteko että tuosta viimeisestä, joka käsittelee juuri kriisirahastoa ja Portugali-apua, löytyy sanamuoto Timo Soinin kanssa?

- Kun vastuulliset ihmiset istuvat samassa pöydässä ja neuvottelevat Suomen etu mielessä, kyllä ratkaisuja aina löytyy.

Kaksi toiseksi suurinta eli Perussuomalaiset ja SDP vastustivat Portugali-apua. Timo Soini, millainen yhdistelmä kolmesta suurimmasta syntyisi hallitukseen?

- Menneisyydessä ei tapahdu enää mitään, tulevaisuudessa tapahtuu. Minä uskon siihen, että parempikin ratkaisu on saavutettavissa. (---) Kyllä me toukokuussa hallitus saadaan aikaan. Helppoa se ei ole, mutta emme me helpon tien kulkijoita ollakaan, jotka näissä vaaleissa pärjäsivät.