TXT Risto Uimonen: Hallitusneuvotteluista vaikeammat kuin vuosikymmeniin

Ylen vaaliasiantuntija Risto Uimonen ennustaa, että hallitusneuvotteluista tulee vaikeammat kuin kertaakaan 1970-luvun. Syynä on vaalivoittaja perussuomalaisten tiukka kanta Portugalin apupakettiin ja euroalueen vakausrahastoon.

Ylen vaaliasiantuntija Risto Uimonen. Kuva: Yle

- Soini näköjään aikoo asettaa erittäin kovat ehdot hallitukseen menolle ja tämä voi muodostua ongelmaksi hallitukseen menolle. Väittäisin, että hallitusneuvottelut ovat vaikeammat kuin kertaakaan sitten 1970-luvun.

Uimonen laski, että hallituspuolueet ovat menettäneet 28 eduskuntapaikkaa perussuomalaiset ovat voittaneet merkittävän määrän paikkoja.

- Perussuomalaisia ei näin ollen voi sivuuttaa hallitusneuvotteluista.

Uimonen totesi myös myöhemmin illalla, että Soinista huokuu halu, että hallitusta lähdetään muodostamaan hyvässä hengessä. Uimosen mukaan näyttää selvältä, että kokoomus ja perussuomalaiset ovat lähdössä hallitusneuvotteluun ja demareiden kera.

Poliitikot kautta kentän toistelivat pitkin sunnuntai-iltaa, että hallitusneuvotteluista tulee hankalat. Kokoomuksen Jan Vapaavuori arveli, että myös vaikean hallitusneuvottelun jälkeen tulevan hallituksen taival on vaikea.

Uusien edustajien ryhmä vaikea pitää yhtenäisenä

Uimonen katsoi, että oma juonteensa on haaste, jossa suuri joukko politiikassa kokemattomia perussuomalaisia nousee eduskuntaan.

- Siinä on puolueen ja eduskuntaryhmän johto ihmeissään. On ennakoitu, että mitä suurempi eduskuntaryhmä on, sitä vaikeammin se on hallittavissa. Soini yrittää pitää kyllä eduskuntaryhmän näpeissään.

Uimonen pitää luonnollisena, että keskusta menee joka tapauksessa oppositioon.

- Ei noilla luvuilla voi mennä hallitukseen, kun yksi puolue on saanut aivan jättimäisen voiton. Demokratian periaatteisiin kuuluu, että voittajat ovat hallituksen muodostajia ja pahojen tappioiden kärsijät nuolevat haavojaan oppositiossa ja hakevat siellä itselleen uutta kannatusta.