Tuliaisnarsissi panee silmät vuotamaan

Kaunis tulppaani tai narsissikimppu keväisenä tuliaisena voi aiheuttaa allergisen reaktion. Keväiseen aikaan moni pitää ulkona leijuvaa katu- ja siitepölyä suurimpana syynä oireiluun kuten yskään, mutta syynä saattaa olla myös pöydän kukkakimppu. Moni on tietämättään allerginen sipulikukille.

kukkasipulit
Narsisseja maljakossa
YLE / Tiina Kokko

Silmät vuotavat, nenä on tukossa ja hengitys vaikeaa; syynä saattaa olla viaton tulppaanikimppu. Puutarhurit tuntevat sipulikukkien "vaarallisuuden". Vuosien saatossa sipulikukille voi herkistyä niin, että jopa työkyky on vaarassa.

- Myös tulppaaneissa on siitepölyä, joka voi aiheuttaa allergiaoireita, sanoo työterveyslääkäri Raisa Arra-Raitanen Hämeenlinnan Mehiläisestä.

Sipulikukka-allergia pitää narsissit, tulppaanit, krookukset ja helmililjat kaukana allergikon pöydiltä. Lisäksi tulppaanien käsittely voi myös aiheuttaa iholle välitöntä kosketusallergiaa.

Erityisesti narsissin nesteet ovat voimakkaita. Hajuherkkyys ei ole varsinaista allergiaa, mutta saattaa aiheuttaa yhtä ikäviä oireita. Hyasintin tuoksu ärsyttää samoja ihmisiä, jotka voivat pahoin parfyymien tuoksusta.

Kevät on sipulikukkien sesonkiaikaa, joten tulppaani on tuttu tuliainen. Kannattaa kuitenkin tarkistaa onko kyläpaikassa sipulikukka-allergiaa.

- Jos silmät tai hengitystiet ärtyvät, nämä kylmää kestävät kukat voi viedä ikkunan taakse ulos ilahduttamaan itseä ja ohikulkijoita, lohduttaa työterveyslääkäri Raisa Arra-Raitanen Mehiläisestä.

Lähteet: YLE Häme