Kihniö on Suomen perussuomalaisin kunta

Pirkanmaalainen Kihniö nousi vaaleissa Suomen perussuomalaisimmaksi kunnaksi. Puolue sai Kihniössä äänistä 53,2 prosenttia. Heikointa perussuomalaisten kannatus oli ruotsinkielisellä Pohjanmaalla. Alimmilleen sen kannatus jäi Korsnäsissä, jossa äänisaalis oli yksi prosentti.

Vaalit 2011

Kihniö oli ainoa kunta, jossa perussuomalaiset saivat yli puolet äänistä. Muuten perussuomalaisten äänisaalis jakautui 10 - 30 prosentin välillä tasaisesti kautta maan.

Isommissa kaupungeissa perussuomalaiset nousivat suurimmaksi puolueeksi vain Porissa ja Kouvolassa.

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juha Rahkosen mukaan perussuomalaiset olivat vahvoja kaikissa vaalipiireissä ja puolueen voima on kannatuksen tasaisuudessa kautta maan.

Vaalipiireittäin katsottuna puolue keräsi eniten suosiota Satakunnan, Kymin, Pohjois-Savon, Oulun ja Lapin vaalipiireissä. Näissä perussuomalaiset nousi toiseksi suosituimmaksi puolueeksi.

Kannatus kumpuaa maaseutumaisilta alueilta

Rahkosen mukaan perussuomalaisten kannatus kumpuaa maaseutumaisilta paikkakunnilta, kauempana suuremmista kaupunkikeskuksista.

- Puolueen kannattajat ovat tyypillisesti työväenluokkaan samaistuvia, mutta vasemmistolaisuutta vierastavia, keskimääräistä vähemmän koulutettua väkeä. Eliittiin sen kannattajat eivät samaistu millään tavoin, sanoo Rahkonen.

Perussuomalaiset on Rahkosen mukaan Suomen puolueista eniten keskellä poliittista arvokarttaa. Se on keskusta-vasemmistolainen, ei oikeistopuolue, sanoo Rahkonen.

Rahkosen mukaan perussuomalaisten menestystä selittää se, että puolue onnistui saamaan liikkuvat äänestäjät liikkeelle. Rahkonen uskoo, että puolue imuroi ääniä nimenomaan suurilta puolueilta.

Vihreiden tappiota selittää Rahkosen mukaan se, että puolueen kannattajat ovat lamaantuneet perussuomalaisten nousun vuoksi ja jättäneet äänestämättä. Lamaantumista on Rahkosen mukaan ollut myös keskustan joukoissa.

Soini: Me voitimme sekä vaalit että gallupit

Perussuomalaisten vaalivalvojaisissa puhuessaan Timo Soini sanoi puolueensa voittaneen sekä vaalit että gallupit.

Perussuomalaiset saivat aivan vaalien alla laskevia kannatuslukuja vaaligallupeissa, mutta vaaleissa todellinen kannatus ylitti galluplukemat.

Rahkonen sanoo, että gallupeissa kannatusta tulkittiin ehkä turhan varovasti. Hänen mukaansa aitoa kannatuksen laskua kuitenkin oli havaittavissa. Jos vaalit olisi pidetty maaliskuussa, olisi perussuomalaisten voitto ollut vieläkin suurempi, sanoo Rahkonen.

Hänen mukaansa perussuomalaisten pisteet laskivat, kun keskustelu vaalitaistelun loppuviikoilla kääntyi isoihin kansainvälisiin aiheisiin, joissa perussuomalaiset eivät ole vahvoja. Kansainväliset ongelmat ovat kaukana myös perussuomalaisten Matkahuollon baareissa huoliaan pohtivan kannattajakunnan arjesta, sanoo Rahkonen.

Lähteet: YLE Uutiset