1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vaalit 2011

Perussuomalaisten vaalivoitto herättää huomiota maailmalla

Perussuomalaisten menestys on huomioitu laajalti kansainvälisissä tiedotusvälineissä. Financial Times-lehti on jatkanut spekulaatiota siitä, että EU:ssa on jo alettu pohtia miten euroalueen tukipaketti voitaisiin hyväksyä ilman suomen eduskunnan hyväksyntää

Ihmiset riemuitsivat perussuomalaisten vaalivalvojaisissa Ylen tulosennusteen selvittyä. Kuva: Yle

Financial Times ennakoi, että perussuomalaisten vaalivoitto voi vaikeuttaa Suomen ratkaisua osallistua Portugalin tukiohjelmaan.

Suomi on ainoa euromaa, jossa päätös Portugalin lainatakuusta tehdään parlamentissa. Lainatakuupaketti edellyttää, että kaikki euromaat ovat siinä mukana.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoi uutistoimisto Reutersille ääntenlaskennan ollessa vielä kesken, että hän aikoo vaatia uudet neuvottelut Portugalin tukipaketista.

Perussuomalaisten vaalivoitto oli Suomen naapurimaiden lisäksi kärkiuutisten joukossa myös muun muassa Britannian yleisradion BBC:n verkkosivuilla.

BBC uutisoi "nationalistisen ja maahanmuuttoa vastustavan" puolueen ottaneen huomattavan vaalivoiton. Jutussa arvioitiin, että vaalitulos vaikuttaa Suomen EU-politiikkaan ja tukeen Portugalin lainaohjelmalle.

Myös monet merkittävät eurooppalaiset lehdet, kuten saksalainen Frankfurter Allgemeine Zeitung ja ranskalainen Le Monde uutisoivat perussuomalaisista nopeasti jo sen jälkeen kun ennakkoäänten tulokset oli julkistettu.

Al Jazeera uutisoi BBC:n tavoin ”nationalistisen sekä EU- ja maahanmuuttovastaisen puolueen vaalivoitosta Suomessa”.

Vaalien tulosta on ulkoministeriön mukaan ilmoittautunut seuraamaan lähes 80 kansainvälistä toimittajaa. Tämän lisäksi paikalla on omatoimisia lehtimiehiä.