1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Teosto-palkinto Chisulle, Wimmelle ja Sebastian Fagerlundille

Tämän vuoden Teosto-palkinto on jaettu Sebastian Fagerlundille teoksesta Ignite ja Chisulle hänen levystään Vapaa ja yksin. Wimme Saari, Tapani Rinne ja Tuomas Norvio palkittiin puolestaan Mun-levystä.

Sebastian Fagerlund, Tapani Rinne, Wimme Saari, Chisu ja Tuomas Norvio

Palkinnon valintaraati halusi valinnoillaan tuoda esiin tämän päivän suomalaisen musiikin laadukkaan kirjon ja päätyi jakamaan palkinnon kolmen ehdokkaan kesken.

Sebastian Fagerlundin palkintosumma on 13 300 euroa, Chisun 13 300 euroa ja Wimme Saaren, Tapani Rinteen ja Tuomas Norvion yhteisesti 13 300 euroa.

Palkintoraadissa olivati Ylen toimittaja Jukka Haarma, PMMP-muusikko Paula Vesala sekä kapellimestari John Storgårds.

Raadin mukaan Sebastian Fagerlundin Ignite on rohkea ja äärimmäisen taitavasti sävelletty teos. Se huokuu innostuneisuutta ja elämän intensiteettiä, joka tarttuu välittömästi kuulijaan. Vauhdin hurman ja pysähtyneisyyden välinen jännite kannattelee vahvaa kokonaisuutta. Teoksesta välittyy myös suomalaiselle musiikille poikkeuksellisen positiivinen energia.

Chisun Vapaa ja yksin- levyä raati luonnehtii helmeksi, joka on avannut suomalaiselle popmusiikille kokonaan uusia maailmoja ja mahdollisuuksia. Chisu hallitsee sävellysten, tekstien ja sovitusten luoman kokonaisuuden suvereenilla tavalla. Vapaa ja yksin on puhutteleva, omaperäinen ja moniulotteinen levy, joka onnistuu yllättämään kuulijansa kerta toisensa jälkeen.

Wimme Saaren ja Tapani Rinteen teoksissa sekä Tuomas Norvion ja Tapani Rinteen sovituksissa perinteikäs joiku yhdistyy raadin mielestä jännittävällä tavalla uusien äänimaailmojen kanssa. Teokset yllättävät ja ilahduttavat luontevuudellaan ja vaivattomuudellaan. Perinteen ja nykyajan suhde on teoksissa riemukkaan leikkivä. Mun on vahvasti suomalaista koko maailman musiikkia.

Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teosto on jakanut tunnustuspalkinnon vuodesta 2003. Palkinnon tarkoituksena on edistää kotimasta luovaa säveltaidetta.