Palmusunnuntai aloittaa hiljaisen viikon

Tänään vietetään palmusunnuntaita. Päivä aloittaa pääsiäisajan hiljaisen viikon. Päivän perinteisiin kuuluvat etenkin pienet virpojat.

Virpojia ovella.
Monen oven taakse on ilmestynyt sunnuntaina pieniä virpojia.

Lastenperinteeksi muodostuneessa virpomisessa yhdistyvät itä- ja länsisuomalaiset tavat. Karjalainen perinne on ollut toivottaa onnea ja menestystä virvottavalle. Länsisuomalainen tapa on puolestaan ollut lahjoa pahoja tekevät trullit pois kodin nurkista, mistä jäljellä on nykyajan virpojien noita-asut.

Perinteet ovat sekoittuneet myös päivien osalta. Monin paikoin Pohjanmaata noidiksi pukeutuneet lapset kiertelevät ovilla läntisen perinteen mukaisesti vasta lankalauantaina eli pitkäperjantain ja ensimmäisen pääsiäispäivän välisenä arkilauantaina.

Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla on lankalauantaina myös ollut tapana polttaa pääsiäiskokkoja eli pääsiäisvalkeita noitien torjumiseksi.

Ortodoksit ja karjalaiset ovat halunneet muistuttaa ihmisiä virpomisen alkuperäisistä muodoista ja sisällöstä. Kiistely "oikeista" ja "vääristä" virpojista on tiedotusvälineissä muodostunut jokavuotiseksi pääsiäisperinteeksi, todetaan Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran verkkosivuilla.

Kristinuskon tausta palmusunnuntaille on Jeesuksen saapuminen Jerusalemiin, jossa hänet otettiin vastaan heiluttamalla palmunoksia. Palmusunnuntai on pääsiäisajan suosituimpia kirkossakäyntipäiviä.