Eduskuntaan aiempaa enemmän nuoria ja naisia

Sunnuntain vaaleissa valittiin 84 uutta kansanedustajaa. Uusia edustajia on 12 enemmän kuin edellisessä eduskunnassa. Naisia on 86 eli enemmän kuin koskaan. Alle 30-vuotiaita kansanedustajia on yhdeksän, kun viimeksi heitä valittiin vain kaksi.

Vaalit 2011
Olli Immonen
Eduskunnan nuorin kansanedustaja Olli Immonen, PS.YLE

Uuden eduskunnan keski-ikä on 47,8 vuotta. Vuoden 2007 vaaleissa valitun eduskunnan keski-ikä oli lähes sama: 47,9 vuotta.

60-vuotiaita tai sitä vanhempia on uudessa eduskunnassa kuusi vähemmän kuin aiemmin. Myös kolme- ja viisikymppisten kansanedustajien määrät laskivat. Alle 30-vuotiaita ja nelikymppisiä edustajia on sen sijaan viime eduskuntaa enemmän.

Nuorin kansanedustaja on Oulun vaalipiiristä valittu perussuomalaisten Olli Immonen. Turvallisuusvalvoja Immonen on 25-vuotias. Eduskunnan vanhimman aseman jakavat 70-vuotiaat kokoomuksen Pertti Salolainen, SDP:n Rakel Hiltunen ja perussuomalaisten Kauko Tuupainen.

Edellisen eduskunnan jäsenistä 47 edustajaa ei onnistunut tulemaan uudelleenvalituksi. Viime kerralla putoajia oli 44.

Naisia ennätysmäärä

Uudessa eduskunnassa on 114 miestä ja 86 naista. Naisten määrä rikkoi viime kerralla syntyneen kaikkien aikojen ennätyksen. Vuonna 2007 eduskuntaan valittiin 84 naista.

Eduskunta ei saanut yhtään uutta puoluetta, vaan kaikki edustajat tulevat tutuista kahdeksasta puolueesta. Ruotsista Suomeen muuttanut Ahvenanmaan edustaja Elisabeth Nauclér oli ainut maahanmuuttaja, jonka äänimäärä riitti läpipääsyyn.

Kansanedustajiksi valittiin melko monta poliisia. Luottamuksen kansalta ottivat vastaan kokoomuksen rikosylikomisario Kari Tolvanen, ylikonstaapeli Kalle Jokinen, komisario Markku Mäntymaa ja poliisi Pertti Hemmilä sekä perussuomalaisten komisario Tom Packalén ja vanhemmat konstaapelit Reijo Hongisto ja Ismo Soukola.

Lähteet: YLE Uutiset