1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Saippuaoopperat kuolemassa sukupuuttoon Yhdysvalloissa

Yhdysvaltojen suurimpien televisiokanavien päiväohjelmistoon 50-luvulta saakka kuuluneet saippuaoopperat ovat kuolemassa pois. Kun vielä muutama vuosi sitten kolmella pääkanavalla esitettiin 11 saippuasarjaa, on niistä ensi vuonna jäljellä enää neljä.

Winsor Harmon (Thorne Forrester) and Ashley Jones (Bridget Forrester) Kauniit ja rohkeat-sarjasta. Kuva: EPA/Freek van Asperen

Viime viikolla ABC-kanava ilmoitti lopettavansa vuodesta 1968 lähtien esitetyn One Life to Liven ja vuodesta 1970 alkaen pyörineen All My Childrenin. Lopetuspäätöksen syynä ovat laskeneet katsojamäärät, romahtaneet mainostulot ja liian kalliit tuotantokustannukset.

Viime vuonna CBS lopetti samasta syystä vuonna 1958 alkaneen As the World Turnsin ja toissavuonna vuonna 1937 radiokuunnelmana aloittaneen ja vuonna 1952 televisioon siirtyneen Guiding Lightin. Suomessa sarjaa esitettiin 90-luvun alussa nimellä Unelmien pelikenttä.

Yhdysvaltain televisiokanavilla jatkavat Suomessakin esitettävät Kauniit ja rohkeat, Tunteita ja tuoksuja sekä Päivien viemää. Neljäs ainakin toistaiseksi jatkava sarja on General Hospital, jota ei ole esitetty Suomessa.

Lakkautetut sarjat on korvattu Yhdysvalloissa elämäntapa- ja talkshow-ohjelmilla.

Saippuaoopperoihin keskittyneen Soap Opera Digest -lehden päätoimittaja Lynn Leahey toteaa yhdeksi syyksi katsojamäärien laskuun amerikkalaisnaisten elämäntavan muutoksen.

- Naiset eivät enää vietä aikaa kotona entiseen tapaan. Aiemmin naiset siirsivät tavan katsoa saippuaoopperoita myös tyttärilleen, mutta enää niin ei tapahdu, Leahey kertoo The Guardianin haastattelussa.

- Facebook on uusi saippuaooppera. Se tarjoaa saman läheisyydentunteen ja tavan seurata muiden ihmisten elämää. Se päästää näkemään muiden ihmisten häät sekä näiden lasten syntymän ja kasvamisen. Aiemmin niitä seurattiin saippuaoopperoissa, Leahey jatkaa.