1. yle.fi
  2. Uutiset

Muutama tuhat ääntä ratkaisi vaalit

Eiliset eduskuntavaalit olivat erittäin tasaväkiset ja puolueiden äänierot jäivät hyvin pieniksi. SDP olisi noussut maan suurimmaksi puolueeksi, jos kokoomus olisi saanut neljässä vaalipiirissä yhteensä 5 308 ääntä vähemmän.

Vaalit 2011
Vanhus äänestämässä.
YLE

Jos kokoomus olisi saanut Uudellamaalla, Satakunnassa, Pirkanmaalla ja Vaasassa yhteensä 5 308 ääntä vähemmän, se olisi saanut eduskuntaan 40 paikkaa, eli neljä paikkaa vähemmän kuin nyt. Samalla demarit olisivat saaneet kolme paikkaa enemmän ja vasemmisto yhden lisäpaikan.

Näin ollen SDP olisi noussut suurimmaksi puolueeksi 45 eduskuntapaikalla. Kokoomus olisi perussuomalaisia edellä yhden paikan verran.

Kokoomuksen suurvoittokin oli lähellä

Kokoomus oli lähellä saavuttaa entistä vankemmin suurimman puolueen aseman, sillä se jäi viidessä vaalipiirissä ensimmäisenä rannalle. Helsingissä, Varsinais-Suomessa, Hämeessä, Kymissä ja Pohjois-Savossa yhteensä 13 967 lisä-ääntä olisi tuonut kokoomukselle viisi paikkaa lisää. Tällöin vasemmistoliitto ja SDP olisivat menettäneet kaksi paikkaa kumpikin ja vihreät yhden.

Vajaat 14 000 ääntä olisi siis nostanut kokoomuksen eduskuntapaikat 49 paikkaan ja toiseksi suurimman puolueen SDP:n paikat olisivat pudonneet 40:een. Tämä olisi helpottanut kokoomusta hallitusneuvotteluissa.

PS olisi tarvinnut vajaat 12 000 ääntä ollakseen ykkönen

Perussuomalaisten nousu maan suurimmaksi puolueeksi jäi 11 769 äänen päähän. Tämän verran ääniä olisi tarvittu yhteensä lisää Varsinais-Suomesta, Etelä-Savosta, Pohjois-Karjalasta, Kymistä ja Lapista.

Perussuomalaisten määrä olisi noussut 44 paikkaan, ja keskusta, SDP ja vasemmisto olisivat menettäneet yhden paikan jokainen. Kokoomus olisi menettänyt kaksi paikkaa ja olisi näin ollen ollut toiseksi suurin puolue 42 eduskuntapaikalla.

Eduskuntavaaleissa hyväksyttyjä ääniä annettiin 2 953 977 kappaletta.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi