Poliisin peitetoiminta KKO:n puntarissa

Korkein oikeus on aloittanut poliisin peitetoiminnan julkisuutta koskevan kiistan käsittelyn. Käräjäoikeudessa miehensä murhasta tuomittu Anneli Auer vaatii miesystäväkseen soluttautuneen "Sepon" toimintaa koskevan raportin julkistamista.

Kotimaa
Ihmisiä korkeimman oikeuden salissa.
Yle

Korkein oikeus aloitti aamulla poikkeuksellisen suullisen istunnon. Kyse on poliisin peitetoimintaa koskevan tiedon julkisuudesta.

Miehensä murhasta käräjäoikeudessa tuomittu Anneli Auer sai vasta oikeudenkäynnin aikana tietää, että häneen rikostutkinnan aikana lähempää tuttavuutta tehnyt mies - "Seppo" - olikin peitepoliisi.

Puolustus: Auerin saatava oikeudenmukainen oikeudenkäynti

Auer on vaatinut poliisin sisäisen peitetoimintaraportin julkistamista. Myös asianomistajat eli surmatun miehen sukulaiset haluavat selkoa peitetoiminnassa paljastuneista seikoista.

- Kyse on syytetyn oikeusturvasta. Hänen on saatava oikeudenmukainen oikeudenkäynti, sanoo Auerin asianajaja Juha Manner.

- Peitetoimintaa eli soluttautumista koskevasta kertomuksesta saattaa ilmetä seikkoja, jotka antavat valaistusta Auerin syyllisyyden tai syyttömyyden arviointiin.

KRP: Koko järjestelmä romuttuu, jos tiedot julkistetaan

Keskusrikospoliisi vastustaa peitetoimintaraportin julkistamista kiivaasti.

- Jos raportti julkistetaan, on vaarana, että koko peitetoimintamenettely murenee ja menettää merkityksensä, toteaa rikostarkastaja Markus Välimäki KRP:stä.

- Tällä tapauksella on suuri yleinenkin merkitys. Jos poliisin taktiset ja tekniset menetelmät sekä peitetoimintaa harjoittaneen poliisimiehen henkilöllisyys paljastuvat, ammattirikollisilla on kissanpäivät.

Murhaoikeudenkäynti jatkuu hovissa vapun jälkeen

Vaasan hovioikeus velvoitti KRP:n luovuttamaan Auerin juttuun liittyvän peitetoimintaraporttinsa maaliskuun lopussa.

Hovioikeus rajasi tietojenantovelvollisuutta: poliisin yksityiskohtaisia taktisia ja teknisiä menetelmiä eikä peitepoliisin henkilöllisyyttä tarvitse paljastaa.

KRP katsoo kuitenkin, ettei peitetoimintaraporttia ole mahdollista purkaa julkisiin ja salaisiin osasiin. Siksi se vei saamansa julkistamisvelvoitteen korkeimman oikeuden ratkaistavaksi.

Anneli Aueria vastaan nostetun murhajutun hovioikeuskäsittely jatkuu suullisella pääkäsittelyllä heti vapun jälkeen.

Korkein oikeus on lupaillut, että se antaa peitetoimintaraportin julkisuutta koskevan ratkaisunsa poikkeuksellisen ripeästi. On mahdollista, että päätös raportin julkisuudesta syntyy juuri jatko-oikeudenkäynnin kynnyksellä.

Lähteet: YLE Uutiset / Ari Mölsä