Vihreiden Jani Toivolasta ensimmäinen tummaihoinen kansanedustaja

Kirkon ympärillä velloneen homokeskustelun innoittamana ehdolle lähtenyt Jani Toivola uskoo edustajanpaikan irronneen avoimuudella ja itsensä likoon laittamisella. Toivola arvelee, että myös hänen ihonsa värillä on symbolista merkitystä. Varsinaiset maahanmuuttajaehdokkaat eivät pärjänneet näkyvästä kampanjoinnista huolimatta.

Jani Toivola
YLE

Vaikka vihreät viettivät vaali-iltaa apeissa tunnelmissa hävittyään sekä Helsingissä että Uudellamaalla, oli joukossa myös iloisia voittajia. Yksi heistä oli helsinkiläinen Jani Toivola, näyttelijä, juontaja ja Greendress-putiikin pitäjä, joka meni läpi Uudenmaan vaalipiiiristä. Toivola uskoo, että äänestäjät arvostivat sitä, että mies laittoi itsensä likoon kampanjan aikana.

- Sitä ainakin äänestäjät kiittelivät. Toin esille tärkeitä yhteiskunnallisia arvoja ja teemoja ja tein sitä jo ennen ehdokkuuttani, pyrin kommentoimaan taiteilijuuteni ja näyttelijäntyöni kautta yhteiskunnallisesti kiusallisia asioita.

Toivola osallistui erittäin aktiivisesti julkisuudessa kirkon ympärillä kiehuneeseen homokeskusteluun. Kansanedustajana hän haluaa puuttua erityisesti koulukiusaamiseen ja lasten ja nuorten kokemaan syrjintään. Kenialaisen isän ja suomalaisen äidin lapsena hän arvelee valintansa lisäävän moniarvoisuutta yhteiskunnassa.

- Ihonvärilläni varmaan on symbolista merkitystä. Onhan tämäkin sellainen askel ja asia, joka vaikuttaa yhteiskunnan kirjoon ja edistää kaikkien asiaa, sitä, että kaikki ihmisryhmät tunnustetaan.

Maahanmuuttajaehdokkaat eivät pärjänneet

Ensimmäistä varsinaista maahanmuuttajataustaista kansanedustajaa ei manner-Suomesta kovista odotuksista huolimatta näissä vaaleissa valittu. Vahvimmilla oli kolme vuorollaan Vuoden pakolaisnaisen titteliä kantanutta naista kolmesta eri puolueesta Helsingin vaalipiirissä.

Heistä SDP:n Afganistanissa syntynyt Nasima Razmyar kipusi varasijalle 4 276 äänellä. Vihreiden ehdokas, somalialaissyntyinen kätilö Zahra Abdullah keräsi 3 542 ääntä, kokoomuksen kosovolaissyntyinen Fatbardhe Hetemaj sai 4 715 ääntä.

Lähteet: YLE Helsinki