Tanskan kuninkaalliset kaksoset saivat nimet

Tanskan kruununprinssi Fredrikin ja kruununprinsessa Maryn kaksoset on ristitty prinssi Vincentiksi ja prisessa Josephineksi. Arvuuttelu kuninkaallisten kaksosten nimistä kävi ennen nimien antamista kuumana. Peliyhtiö Unibetin mukaan todennäköisimpinä vaihtoehtoina olivat Valdemar ja Mathilde.

Ulkomaat
Kruununprinssi Fredrik ja kruununprinsessa Mary poseeravat vauvojen kanssa valokuvaajille Kööpenhaminassa tammikuussa.

Ruotsalaismedian mukaan prinssin koko nimi on Vincent Frederik Minik Alexander ja prinsessan Josephine Sophia Ivalo Mathilda.

Peliyhtiön kautta nimeä veikanneista noin 70 prosenttia pani rahansa likoon nimiyhdistelmille Valdemar ja Mathilde tai Knud ja Ingrid, kertoi Tanskan yleisradio DR.

Veikatuimmat nimet istuvat Tanskan kuninkaallisen historiaan. Esimerkiksi Waldemar on prinssi Joachimin kolmas nimi ja se juontaa juurensa 1300-luvulla hallinneeseen kuninkaaseen. Nimi on yleinen Tanskan hovissa toisena nimenä.

Iltapäivälehti BT:n haastattelemat nimitutkijat veikkasivat moderneja, mutta tavanomaisia ja kansainvälisestikin suosittuja nimiä. Kööpenhaminan yliopiston tutkijan Birgit Eggertin veikkaukset olivat Anna, Emma tai Laura sekä Marcus, Lucas tai Noah.

- Raamatulliset nimet etenkin pojilla ovat muotia Tanskassa ja muualla Euroopassa, Eggert perusteli.

Lucas ja Noah ovat tällä hetkellä Tanskassa kolmen suosituimman pojannimen joukossa.

Tutkija uskoi ennen ristiäisiä, että suvun perinteiset nimet säilyisivät kaksosten nimissä, vaikka kutsumanimi olisikin modernimpi.

- Uskon, että he saavat täysin omanlaiset nimet. En odota pientä Margarethia tai Henriä.

Tarkoin varjeltu salaisuus

Sanomalehti Berlingsken haastatteleman nimitutkijan mukaan pakkaa hämmensi se, että lasten äiti on ulkomaalainen. Siksi mahdollisia nimiä oli useampia.

- Prinssi Felix on hyvä esimerkki siitä, miten kuninkaalliset eivät kavahda valita epätyypillisiä nimiä lapsilleen, muistutti Eva Meldgaard Kööpenhaminan yliopistosta.

Kuninkaallisten nimien valintaa säätelevät muutamat säännöt. Tanskalaiset kirjaimet æ, ø ja å ovat kielletty, samoin lyhyet nimet.

-Todella lyhyt pojannimi kuten Bo ja Ib ovat poissuljettuja. Nimen on kuulostettava hyvältä kuninkaallisen tittelin kanssa. ”Prinssi Ib” kuulostaisi yksinkertaisesti naurettavalta. Myöskään neutraalit nimet kuten Sanne ei käy, kertoi Meldgaard.

Tanskan kuningashuoneen tarkoin varjeltu salaisuus paljastui iltapäivällä paikallista aikaa puoli neljältä, kun ristiäistilaisuus Holmenin kirkossa alkoi. Kaksosten nimet paljastettiin tilaisuuden suorittavalle papillekin vasta viime hetkellä.

Kruununprinssi Fredrikin ja kruununprinsessa Maryn kaksoset syntyivät tammikuussa. Tähän asti heitä on julkisuudessa kutsuttu nimillä "pieni tyttö" ja "pieni poika". Prinssiparilla on ennestään kaksi lasta, 5-vuotias Christian ja 3-vuotias Isabella.

Lähteet: YLE Uutiset