Ulkomainen media pohtii perussuomalaisten vaalivoiton seurauksia

Suomen eduskuntavaalit ja perussuomalaisten suurvoitto on nostettu näyttävästi esille useissa ulkomaisissa tiedotusvälineissä. Monet lehdet spekuloivat, mikä vaikutus perussuomalaisten nousulla on vaikeuksiin ajautuneiden euromaiden pelastamiselle.

Kuva: The Wall Street Journal

Financial Times ennakoi, että perussuomalaisten vaalivoitto voi vaikeuttaa Suomen ratkaisua osallistua Portugalin tukiohjelmaan. Suomi on ainoa euromaa, jossa päätös Portugalin lainatakuusta tehdään parlamentissa. Lainatakuupaketti edellyttää, että kaikki euromaat ovat siinä mukana.

Wall Street Journalin Euroopan-painoksen etusivun pääkuvana on peukkuja näyttävä Timo Soini. Otsikkona "Suomen vaalit vaikuttavat pelastuspaketteihin." Lehti arvioi, että perussuomalaisten nousu hallitukseen voi estää talousvaikeuksiin ajautuneiden euromaiden avustamisen.

Saman nostaa esille International Herald Tribune, joka muistuttaa perussuomalaisten suosion nousun nostattaneen jo etukäteen huolta euroalueella.

Portugalilaislehdet huomioivat luonnollisesti perussuomalaisten voiton ja sen vaikutuksen maan pelastuspakettiin. Muun muassa Diario de Noticias, Jornal de Noticias ja Edicao Publico Porto uutisoivat Suomen vaalituloksesta.

"Maahanmuuttajat syntipukkeja"

Ruotsin molemmat pääsanomalehdet, Dagens Nyheter ja Svenska Dagbladet, ovat nostaneet perussuomalaisten menestyksen paperiversioidensa pääuutiseksi. DN:n kansiotsikko on "Oikeistopopulistit vaalien suurvoittajia." Lehti arvioi, että vaalitulos on osoitus suomalaisen yhteiskunnan jyrkästä vastakkainasettelusta, jossa maahanmuuttajista on tehty syntipukkeja. SvD kertoo oikeistopopulistien järjestäneen vaalipaukun. Lehti kuvailee vaalien tulosta shokiksi ja toteaa perussuomalaisten suurmenestyksen tekevän hallituksen muodostamisesta vaikean.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n internetsivuilla perussuomalaisten vaalivoitto on nostettu toiseksi tärkeimmäksi uutiseksi - heti Nigerian presidentinvaalien jälkeen.

- Me emme ole ekstremistejä, joten voitte nukkua rauhassa, BBC lainaa Timo Soinia.

Al-Jazeera kuvailee perussuomalaisia kansallismieliseksi sekä euro- ja maahanmuuttajavastaiseksi. Kiinalainen uutistoimisto Xinhua tekee poikkeuksen, nostamalla uutisensa kärkeen kokoomuksen nousun suurimmaksi puolueeksi ja kertomalla vasta sitten perussuomalaisten menestyksestä.

Italialaiset La Stampa ja Il Giornale -lehdet kertovat ulkomaansivujensa laajoissa uutisissa euroskeptikkojen voittaneen Suomen vaalit. La Stampan kuvassa on innostuneiden kannattajiensa ympäröimä Timo Soini. Il Giornale vertaa Soinia Hollannin ja Ranskan äärioikeistopoliitikkoihin Geert Wildersiin ja Marine Le Peniin.

Myös muun muassa saksalainen Frankfurter Allgemeine Zeitung ja ranskalainen Le Monde uutisoivat perussuomalaisisten vaalimenestyksestä heti ennakkoäänten tulosten julkistamisen jälkeen.