1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vaalit 2011

Kokoomus suurin, perussuomalaisille historiallisen suuri voitto

Kokoomus on noussut suurimmaksi puolueeksi eduskuntavaaleissa. Kokoomus saa eduskuntaan 44 paikkaa, SDP 42 ja perussuomalaiset 39. Perussuomalaiset otti vaaleissa historiallisen suuren voiton ja kasvattaa paikkamääräänsä peräti 34:llä. Kaikki äänet on laskettu.

Eduskunnan paikkajako vaalien jälkeen. Kuva: YLE Uutisgrafiikka

Kokoomus puolestaan nousi ensimmäistä kertaa koskaan suurimmaksi puolueeksi.

Kokoomus sai äänistä 20,4 prosenttia, SDP 19,1 prosenttia ja perussuomalaiset 19,0 prosenttia.

Keskusta sai 35 eduskuntapaikkaa ja 15,8 prosenttia äänistä.

Vasemmistoliitto sai 14 paikkaa, vihreät 10, RKP 9, kristillisdemokraatit 6 ja muut yhden paikan.

Vasemmistoliiton äänisaalis oli 8,1 prosenttia, vihreiden 7,2 prosenttia, RKP:n 4,3 prosenttia ja kristillisdemokraattien 4,0 prosenttia.

Perussuomalaiset kasvatti paikkamääräänsä viime vaaleista huimalla 34:llä. Pahimman tappion kärsi keskusta, joka menetti 16 paikkaa. Kokoomus menetti 6 paikkaa ja vihreät 5 paikkaa.

SDP ja vasemmistoliitto menettivät kumpikin 3 paikkaa ja kristillisdemokraatit yhden. RKP:n paikkamäärä säilyi ennallaan.

Historiallinen vaalitulos

Perussuomalaisten voitto on historiallisen suuri. Edellisiin vaaleihin verrattuna puolue sai 15 prosenttiyksikköä lisää kannatusta. Vertailun vuoksi vuoden 1970 vaaleissa Suomen Maaseudun puolue sai 9,5 prosenttiyksikön suurvoiton.

Lisäksi vaaleissa todistettiin myös sodan ajan jälkeisten vaalien suurin tappio, kun keskusta menetti kannatustaan 7,3 prosenttiyksikköä.