Britannia lähettää neuvonantajia Libyan kapinallisten avuksi

Britannia aikoo lähettää sotilasneuvonantajia Libyan kapinallisten tueksi. Naton joukot ovat iskeneet tiistaina ainakin Tripolin ja Sirten kaupunkeihin. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on arvostellut lännen toimia YK:n mandaatin vastaisiksi.

Ulkomaat

Britannian ulkoministeri William Hague kertoi tiistaina, että maa aikoo lähettää sotilasneuvonantajia Libyan kapinallisten avuksi. Haguen mukaan armeijan upseerit neuvovat kapinallisia joukkojen järjestämisessä ja tiedonvälityksen sekä kuljetusten kehittämisessä.

Espanja puolestaan on päättänyt jatkaa osallistumistaan Libyan operaatioon kahdella kuukaudella. Ranskan ulkoministeri Alain Juppe on tänään kertonut, että Ranska vastustaa maajoukkojensa lähettämistä Libyaan. Juppe kuvaili Libyan pattitilannetta vaikeaksi. Hänen mukaansa länsimaat ovat aliarvioineet Libyan johtajaa Muammar Gaddafia.

Ilmaiskuja Sirteen ja Tripoliin

Sotilasliitto Naton joukot ovat tehneet tiistaina ilmaiskuja Libyan pääkaupunkiin Tripoliin sekä Sirteen ja Aziziyahiin, kertoo uutistoimisto Jana.

Janan mukaan Tripoli ja Sirte olivat yllätyshyökkäysten kohteina aikaisin aamulla.

Varaulkoministeri Khaled Kaimin mukaan Naton maanantaiset hyökkäykset ovat vahingoittaneet Sirten kaupungin kiinteää puhelinverkkoa ja matkapuhelinverkkoa.

- Liittouman joukot pommittivat eilen [maanantaina] puhelinkeskuksia 50 kilometrin päässä Sirtestä, Kaim kertoi tiedotteessa.

Belgradissa vieraillut Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov arvosteli tiistaina liittouman toimia YK:n mandaatin vastaisiksi. Hänen mukaansa lännen yritykset kaataa Gaddafi ovat rikkoneet YK:n päätöstä, mikä on sallinut voiman käyttämisen vain siviilien suojelemiseksi.

Lähteet: AFP, Reuters