Vaarallinen loinen kolkuttelee jo Suomen ovea

Ihmiselle vaarallista maksatautia aiheuttavan myyräekinokokki-loisen odotetaan lähiaikoina leviävän myös Suomeen. Ruotsissa kyseisiä loismatoja on jo löydetty. Professori Antti Oksanen Evirasta sanoo, että Saksassa ihmisen saama loistartunta on enimmäkseen yhdistetty metsästäviin koiriin ja esimerkiksi heinäntekoon. Oksasen mukaan loisen tarttuvuus ihmiseen on kuitenkin heikko.

Kotimaa
Mies poimii mustikoita
Voiko Suomessa enää syödä luonnonmarjoja suoraan metsästä, jos myyräekinokokki-loinen leviää meillekin?Yle

Myyräekinokokki on kettujen ja muiden koiraeläinten loinen, jonka väli-isäntänä on myyrä. Koiraeläin saa tartunnan syömällä myyriä, jotka puolestaan ovat saaneet tartunnan syömällä ketun ulosteesta peräisin olevia munia.

- Joskus harvoin myyräekinokokki-loinen tarttuu ihmiseen. Tarttuvuus ihmiseen on loisilla hyvinkin heikko. On arvioitu, että ehkä joka sadas loisen munia niellyt ihminen saa taudin.

Matkustaville koirille pakollinen matokuuri

Loismadon leviämisen ehkäisemiseksi Suomessakin vaaditaan nykyään kaikilta ulkomailta saapuvilta koirilta ja kissoilta todistus loislääkinnästä.

-Koira voi olla tartunnan kantaja, jos se on syönyt myyriä tai jos se on liikkunut maissa, joissa loisia on tavattu. Suomessa loista ei vielä ole. Evira tutkii vuosittain satoja kettuja ja supikoira.

Oksasen mukaan ei ole selvää näyttöä, että metsämarjat olisivat olleet ihmiselle tartunnan lähteenä, mutta toisaalta päinvastaisenkaan osoittaminen ei ole mahdollista.

- Loisen tartunnan itämisaika on jopa 5-15 vuotta, joten on vaikea osoittaa, mistä ihminen on tartunnan saanut.

Oksasen mukaan Saksassa tartunnat on yhdistetty enimmäkseen metsästyskoiriin ja monenlaiseen luonnossa liikkumiseen, kuten heinätekoon, heinäkorsien imeskelyyn ja myös mansikoiden syömiseen.

- Ei kuitenkaan ole näyttöä, että tartuna olisi tullut mansikan kautta, vaan ihminen on voinut altistua sille poimiessaan mansikoita luonnossa.

Pakastaminen ei tapa loismatoja

Myyräekinokokki-loismadot eivät kuole pakkasessa. Marjat ja myös vihannekset pitää keittää, jos haluaa pelata varman päälle.

- Tosin marjojen syönnillä pelottelu on vähentynyt Sveitsissä, missä loista on esiintynyt jo vuosikymmeniä.

Yhdysvaltojen tatuntavirasto puolestaan suosittelee, että loisen esiintymisalueilla luonnonmarjat, sienet ja vihannekset pitää kypsentää tai vähintään pestä huolellisesti,

- Kun ajatellaan, että amerikkalaista kuluttajansuojakäytäntöä pidetään ylimitoitettuna, on mielenkiintoista, että pelkkä peseminen voisi riittää.

Tutkimustyötä tarvitaan lisää

Oksanen korostaa, että myyräekinokokkiin varautuminen edellyttää lisää tutkimustyötä.

-Täytyy saada tietoa, miten loinen leviää ja käyttäytyy suomalaisissa olosuhteissa.

Lähteet: YLE Satakunta