Maahanmuutto ja homoliitot jakavat valitut

Homoliitot ja maahanmuutto jakavat Keski-Suomesta valitut kymmenen kansanedustajaa kahteen eri leiriin. Sen sijaan vanhuspalvelulaista, ydinvoimasta ja verotuksesta ja EU-tuista edustajat ovat lähes yksimielisiä yli puoluerajojen.

kansanedustajat
Tummaihoinen käsi pitelee vaateripustimesta
Yle

Suhtautuminen maahanmuuttoon jakaa selvästi keskisuomalaisten kansanedustajien mielipiteitä. Puolet tuoreista kansanedustajista haluaisi tiukentaa maahanmuuttajien vastaanottoa ja tukemista verovaroin. Toinen puoli suhtautuu vastaanoton ja tukemisen tiukentamiseen kielteisesti.

Homoille samat oikeudet

YLEn vaalikoneen mukaan valtaosa maakunnan kansanedustajista antaisi rekisteröityneille homopareille kaikki samat oikeudet kuin avioliiton solmineille heteropareille. Seitsemän edustajaa kannattaa samoja oikeuksia ja vain kolme vastustaa niitä.

Vanhusten palvelulle laki

Keskisuomalaiset kansanedustajat ovat YLEn vaalikoneen mukaan täysin yksimielisiä vanhustenhoitolain tarpeesta. Kaikki kymmenen edustajaa kannattavat sellaisen vanhustenhoitolain laatimista, joka määrittelee sekä laadukkaan hoidon kriteerit että rangaistukset niiden laiminlyönnistä.

Suurituloisille kireämmät verot

Suurin osa maakunnan kansanedustajista kannattaa suurituloisten verojen kiristämistä. YLEn vaalikoneen mukaan peräti yhdeksän keskisuomalaista edustajaa korottaisi suurituloisten verotusta. Vain yksi on veronkiristystä vastaan. Menoleikkauksia kannattaa kahdeksan keskisuomalaisedustajaa. Vain kahden mielestä valtion talouden tasapainottaminen ei edellytä leikkauksia menoihin.

Ydinvoima pannaan

Lisäydinvoiman rakentaminen ei saa kannatusta maakunnan vastavalituilta kansanedustajilta. YLEn vaalikoneen mukaan vain kaksi kansanedustajista kannattaa lisäydinvoimalupia. Keski-Suomen tuoreista edustajista kahdeksan on sitä mieltä, että eduskunnan ei tule myöntää lisäydinvoimalle lupaa tulevalla vaalikaudella. Sen sijaan turpeen energiakäytöllä on Keski-Suomessa puoltajia. Vain neljä kymmenestä kansanedustajasta vähentäisi turpeen energiakäyttöä ilmastosyistä.

Ei tukea EU-maille

EU-kriittisyys näkyy myös Keski-Suomen vaalituloksessa. Vain kaksi kymmenestä kansanedustajasta on sitä mieltä, että Suomen kuuluu jatkossakin tukea vaikeuksiin joutuneita EU-maita. YLEn vaalikoneessa kahdeksan valittua kansanedustajaa on eri mieltä kriisimaiden tukemisesta.

Lähteet: YLE Keski-Suomi