Keskusta hävisi kotikenttäpelin

Keskusta koki Varsinais-Suomessa kovan tappion perinteisesti vahvoissa kunnissaan. Muun muassa Marttilassa osuus putosi yli 13 prosenttiyksikköä ja Laitilassa yli 16 prosenttiyksikköä. Valtakunnallisesta paikkamäärästään keskusta menetti lähes kolmasosan.

Marttila
Keskustan puoluetoimisto.
YLE

Varsinais-Suomen vaalipiiri ei poikennut koko maan yleisestä kehityksestä. Keskusta menetti vaalipiirissämme yhden kolmesta paikastaan. Sen sijaan sen kannatus ei laskenut Varsinais-Suomessa aivan yhtä paljon kuin koko maassa.

Kannatuksessa lisäystä vain kahdessa kunnassa

Tarkasteltaessa vaalien tuloksia voidaan havaita, että keskustan kannatus vaalipiirissämme laski runsaalla 8 500 äänellä. Ei olekaan kovin yllättävää, että viime eduskuntavaalien tuloksiin verrattuna keskustan äänimäärä ja osuus äänistä nousi vain kahdessa maakuntamme kunnassa.

Nämä kunnat olivat Oripää ja Paimio. Liekö sattumaa, mutta molemmista paikkakunnista löytyi ehdokas, jonka paikalliset kokivat omakseen. Oripäässä aiemmin vaikuttanut Annika Saarikko ja Paimiossa asuva Jouni Lehikoinen keräsivät molemmat suuren määrän ääniä. Saarikon äänipotti oli jopa niin suuri, että hänestä tuli ainoa keskustan uusi kansanedustaja.

Pahimmat tappiot istuneiden kotiseuduilta

Keskustan lähes läpi maakunnan kulkevan tappiollisen kehityksen osalta on mahdollista havaita, missä tappio on ollut erityisen suuri.

Suurimmat tappiot keskustan ääniosuudessa tulivat Laitilassa, Marttilassa ja Somerolla. Näissä kaikissa tappio oli vähintään 11 prosenttiyksikköä.

Näistä Laitilalla ja Somerolla on eräs erityisen mielenkiintoinen piirre: Molemmista oli eduskuntaan valittu keskustalainen kansanedustaja. Timo Kaunisto tuli Laitilasta ja Mauri Salo Somerolta. Puolueiden äänimäärän huomattava aleneminen näillä paikkakunnilla johti siihen, että molemmat istuvat kansanedustajat tippuivat eduskunnasta.

Marttilan osalta keskustan äänimäärän laskua saattaa omalta osaltaan selittää se, että siellä perussuomalaiset lisäsivät ääniosuuttaan lähes yhtä paljon. He saivatkin Marttilasta valittua perussuomalaisen kansanedustajan Lauri Heikkilän.

Lähteet: YLE Turku / Juha Helin