Insestitapauksia tulee ilmi joka kuukausi

Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on lisääntynyt viime vuosina, arvioi tapauksia hoitava osaston ylilääkäri Merja Huttunen Satakunnan keskussairaalasta. Ylilääkäri Huttusen mukaan keskussairaalassa käsitellään vuosittain 10-15 tapausta. Esille tulevat tapaukset ovat Huttusen mukaan kuitenkin vain jäävuoren huippu. Naistenpolilla toimii erikoisryhmä, jonka vastuulla insestitutkimukset ovat.

Kotimaa
YLE / Juha-Pekka Inkinen

Huttunen on tutkinut lasten seksuaalisia hyväksikäyttötapauksia viiden vuoden ajan. Hänen mukaansa tutkimukset olivat aikaisemmin satunnaisia, mutta nyt niitä tehdään lähes joka kuukausi. Huttunen uskoo, että asioita uskalletaan ottaa esiin ja viedä eteenpäin, kun niistä puhutaan avoimesti. Vain murto-osa niistä tulee kuitenkin ilmi.

Kaikkia esille tulevia tapauksia ei käsitellä Satakunnan keskussairaalassa, vaan ne siirtyvät suoraan lastenpsykiatrille Turkuun.

Porissa seksuaalista hyväksikäyttöä tutkivat lastenlääkäri ja gynekologi yhdessä aiheeseen erikoistuneen hoitajan kanssa. Hoitotiimi kertoo lapselle mitä tutkimustilanteessa tapahtuu ja pyrkii luomaan turvallisen ilmapiirin. Mittavammat tutkimukset ja haastattelut hoitaa lastenpsykiatri.

Työssä kohtaa vaikeita asioita

Huttusen mukaan työ pitää pystyä kohtaamaan niin, että siitä ei itse ahdistu.

- Tärkeintä on olla itse sinut niiden asioiden kanssa. Tutkimukset pitää pystyä tekemään niin, että lapsi tuntee turvallisuutta. Työ vaatii myös lasten ja nuorten kehitysasteiden tuntemista, jotta tietää mikä on normaalia ja mikä on epänormaalia.

Tulevaisuus huolettaa

Huttusen mukaan on vaikea sanoa miten lapset tulevat pääsemään yli seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

- Hoidan työssäni muutenkin erilaisista seksuaalisista ongelmista kärsiviä naisia eikä ole tavatonta, että taustalta löytyy ahdistavia kokemuksia lapsuudesta. Tämänhetkisten lasten tulevaisuudesta en osaa sanoa.

Satakunnan keskussairaalan hoitoryhmä toimii virka-apuna poliisille. Prosessissa on mukana myös lastensuojelu.

Lähteet: YLE Satakunta