1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viikset

Kissa aistii ja tervehtii viiksillä

Kissan tai muun nisäkkään tuntokarvat toimivat ikäänkuin niveljalkaisten tuntosarvet. Tuntokarvojen kaikkia tehtäviä ei tunneta, mutta kissa hahmottaa viiksillään esimerksi lähellään tapahtuvaa liikettä. Viikset toimivat myös kommunikointivälineenä.

Kissanviikset kertovat paljon. Kuva: YLE / Tanja Perkkiö

Kissojen ja koirien viiksiksi kutsuttuja naamakarvoja kasvaa monilla muillakin nisäkkäillä. Niiden virallinen nimi biologiassa on vibrissa eli sierainkarva. Ne ovat yleensä melko jäykkiä orvaskeden sarveismuodostumia ja niiden juuressa olevan karvatupin yhteydessä on hermosoluja, jotka reagoivat tarkasti.

Tuntokarvat kasvavat yleensä eläimen kuonossa tai muualla naamassa, mutta esimerkiksi kotikissalla on niitä muuallakin eri puolilla turkkia.

Kissan viiksien ja muiden tuntokarvojen kaikkia tehtäviä ei tiedetä, mutta ne ovat tärkeitä tekijöitä eläimen pärjäämisessä. Kissa aistii ympäristöä viiksien avulla ja käyttää niitä saalistuksessa, kertoo eläinlääkäri Maarit Luukkainen-Soilu.

- Kissa pystyy aistimaan saaliseläimen liikkeestä lähtevät ilmavirtaukset viiksillään. Ahtaissa paikoissa kissa pystyy viiksillä aistimaan ympäristöä muun ruumiin ohella.

Viiksit toimivat myös osana elekieltä. Tervehtiessään kissa usein painaa viikset sivusuuntaan.

- Kissat pystyvät lukemaan toisiaan viiksien asennosta. Viikset toimivat osana sosiaalista kommunikointia, eläinlääkäri Luukkainen-Soilu kertoo.

Tarkkasilmäinen voi tehdä havainnoin, että ulkokissalla viikset saattavat olla sisäkissaa pidemmät.

- En ole törmännyt tieteelliseen faktaan, että näin olisi. Viikset ovat kissalle yksi keino pärjätä. Siinä mielessä se voisi ehkä pitää paikkaansa, että luonnossa vahvimmat selviytyvät, Luukkainen-Soilu spekuloi.