1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Hämeenlinnan pahamaineisen punavankileirin vaietuista naisvangeista kirja

Hämeenlinnan vankileiri tunnettiin 1918 sisällissodan aikana karuna paikkana punaisten keskuudessa. Turkulainen tietokirjailija Tuulikki Pekkalainen julkaisee syksyllä kirjan Hämeenlinnan vankileirin huone numero 7:n naisvangeista. Punaisten naisten kohtaloita on pitkään peitelty ja hävetty.

kulttuuri
Kirjan esittely Tammen katalookissa
Hämeenlinnan 1918 vankileirin naiskohtaloista ilmestyy kirja ensi syksynä.YLE / Miki Wallenius

Turkulaisen valtiotieteen maisteri, tietokirjailija Tuulikki Pekkalaisen syyskuussa ilmestyvän kirjan nimi on Susinartut ja pikku immet. Tammen kustantama teos kertoo sisällissodan Hämeenlinnan vankileirillä huone numero 7:n asukkaiden tarinan.

Vuonna 1918 punaisten puolella oli tuhansia naisia, jotka päätyivät vankileireille eri puolille Suomea. Heidän joukossaan oli myös sellaisia naisia, jotka eivät olleet sotilaina vaan toimivat sairaanhoitajina ja keittäjinä.

Tammen syksyn ennakkotiedotteessa kerrotaan, että henkiin jääneet joutuivat vangiksi leireille Santahaminaan ja Hämeenlinnaan. Hämeenlinnan vankileiri tunnettiin pahamaineisena paikkana, jossa kohtelu oli kovaa ja hengenlähtö herkässä.

Näiden naisten kohtaloita ei ole aiemmin juurikaan selvitetty. Totuutta on peitelty ja hävettykin. Tulevassa kirjassa kerrotaan mitä naisille Hämeenlinnan leirillä tapahtui, mistä tuomiot tulivat, mikä rikos riitti kuolemantuomioon.

Pekkalainen etsii myös vastausta siihen, miten valtiovalta, kirkko ja kirjallisuus käsittelivät naisvankien kohtaloa tuolloin ja sodan jälkeen.

Tuulikki Pekkalainen on kirjoittanut aiemmin kirjan Punavankileirit 1918 - suomalainen murhenäytelmä yhdessä Seppo Rustaniuksen kanssa.

Lähteet: YLE Häme

Lue seuraavaksi