1. yle.fi
  2. Uutiset

Pertunmaa kiri jatkoon

Tiiä häntä -kouluvisan viimeinen lohko pyörähti käyntiin Kangasniemellä 19.4. Kankaisten koulu Kangasniemeltä kävi tasaisen kisan Pertunmaan yhtenäiskoulun kanssa.

Tiiä häntä
Tiiä hännän Kangasniemen lohko käynnistyi Kankaisten koululla.
Tiiä hännän Kangasniemen lohko käynnistyi Kankaisten koululla.YLE / Arja Hovi

Molemmat joukkueet hallitsivat kemian, kekrin ja murteet, mutta kompakuoppaan lankesivat molemmat. Pertunmaa pudisteli päätään Heikki Harman taiteilijanimelle, Kangasniemi keksi tarjota Harmaa-Heikkiä.

Tasaisen taiston vei lopulta Pertunmaan yhtenäiskoulu pistein 6 - 7.

Näitä kysyttiin:

1. Mikä on kullan kemiallinen merkki?

2. Jos hiekkakuoppa on 2 metriä syvä, 2 metriä leveä ja 2 metriä pitkä, montako kuutiota siinä on hiekkaa yhteensä?

3. Mikä on Heikki Harman taiteilijanimi?

4. Sananselitykset

5. Kumpi on maantieteellisesti Suomen suurin murrealue: hämäläis- vai savolaismurteet?

6. Kuinka paljon enemmän Suomessa asui naisia kuin miehiä vuoden 2009 lopussa?

7. Mikä on kekri?

8. Mikä kaupunki? 3 pisteen vihje: Kuningassaagan mukaan Harald III perusti tämän kaupungin noin vuonna 1048. Arkeologiset tutkimuset ovat paljastaneet jo ennen vuotta 1000 peräisin olevia hautoja ja niinpä kaupunki juhli tuhatvuotista olemassaoloaan vuonna 2000. 2 pisteen vihje: Kaupungin nähtävyyksiä ovat mm. Kon-Tiki-museo, Vigelandin puisto ja Holmenkollen. 1 pisteen vihje: Tämä on pääkaupunki maassa, jonka tunnettuja urheilijoita ovat esimerkiksi Marit Björgen, Petter Northug ja Andreas Thorkildsen.

Vastaukset:

  1. Au, 2. Ei yhtään. Sehän on kuoppa, josta hiekka on otettu pois, 3. Hector, 5. savolaismurteet, 6. 101 293, 7. Alkuaan sadonkorjuujuhla, jossa yritettiin varmistaa seuraavalle vuodelle hyvä sato. Myös ainoa päivä vuodesta, jolloin esiesien hengillä oli lupa vaeltaa elävien parissa, 8. Oslo

Lue seuraavaksi