Leppävirralle kaksi uutta apteekin palvelupistettä

Uusi lääkelaki on parantanut syrjäseutujen lääkehuoltoa. Tiukentuneiden lupaehtojen myötä lakkautettujen, yleensä kyläkaupan yhteydessä sijaitsevien lääkekaappien tilalle on tullut palvelupisteitä, joissa voidaan myydä myös esimerkiksi reseptilääkkeitä. Suomen viidestä uudesta palvelupisteluvasta kaksi tuli Leppävirralle.

Leppävirta
Kauppias ja proviisori lääkekaapilla.
Kauppias Lasse Hynninen ja proviisori Eero Suihko pitävät lääkemyyntiä kyläkaupalla hyvänä palveluna. YLE / Toni Pitkänen

Sorsakosken kyläkaupalla palvelut paranivat kertaheitolla, kun apteekin myyntipiste saatiin tauon jälkeen taas käyttöön.

- Kyllä tämä on hyvä homma. Täällä asuu paljon vanhempia ihmisiä, ja lähimpään apteekkiin Leppävirralle on pitkä matka kävellä, sorsakoskelainen Annikki Itkonen kiittelee.

Samaa mieltä on niinikään sorsakoskelainen Arja Tanskala.

- Varsinkin pienempään tarpeeseen tämä erittäin hyvä ja kesäasukaille varmasti hyödyllinen.

Ei vielä reseptillä

Toistaiseksi Sorsakosken kaupan yhteydessä sijaitsevasta palvelupisteestä saa vasta itsehoitoon tarkoitettuja lääkkeitä.

- Apteekin resursseja vie tällä hetkellä muun muassa kotisairaanhoidon palveleminen ja sähköisen reseptin tuloon valmistautuminen. Lisäksi reseptilääkkeiden katteet ovat syöpyneet ja tulevat syöpymään tulevaisuudessakin, itsehoitolääkkeissä on parempi kate, palvelupistettä ylläpitävän Leppävirran apteekin proviisori Eero Suihko myöntää.

Eniten kaupasta myydään erilaisia särkylääkkeitä. Kausivaihteluitakin on.

- Tähän aikaan vuodesta myös allergialääkkeitä menee paljon, Sorsakosken K-Extran kauppias Lasse Hynninen lisää.

Palvelua, ei bisnestä

Lääkemyynti kaupan sisällä on hyvin säädeltyä. Henkilöä kohti saa myydä vain tietyn määrän lääkettä, ja esimerkiksi lääkeneuvontaa kaupan henkilökunta ei saa antaa. Apteekki vastaa kysyntään tarpeen mukaan ja joutuu tarkastamaan myyntipisteen säännöllisin väliajoin.

Sekä kaupan että apteekin edustajat korostavat, että kyseessä on vain palvelu, ei suuren luokan bisnes. Mutta ei palvelu toki liiketoimintaakaan haittaa.

- Kyllähän se varmaan uusiakin asiakkaita tuo. Kun he tulevat täältä hakemaan lääkkeitä, niin kyllähän he usein jotain ottavat hyllystäkin samalla, Hynninen hymyilee.

Lähteet: YLE Savo / Anu Pöntinen