Ruokaisaa salaattia

Salaatin ei tarvitse olla pääruoan lisäke, etu- tai jälkiruoka. Kun se tehdään ruokaisuutta ajatelle, talttuu miehinenkin nälkä. Paista salaattipedille vaikka sisäfilepihvi tai kirjolohimedaljonki. Ja muista käyttää monipuolisia salaattitarpeita.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
Lämmin lohi-kasvissalaatti
Lämmin lohi-kasvissalaattiYLE

Ylen aikaisen ruoanlaitosta innostunut toimittaja Olli Ihamäki sai nauttia Kotimaiset kasvikset ry:n viestintäpäällikön Pirjo Toikkasen kehittelemistä ruokaisista salaateista.

Voit kokeilla vaikka näitä:

Lämmin lohi-kasvissalaatti

1 punasipuli (tai/ja esim. lohko melonia)

2 ruukkusalaattia, esim. frisee-, jää- tai tammenlehtisalaattia

1 kypsä avokado

puolikas kurkku

tomaatteja

400 – 500 g (kirjo)lohifileetä

suolaa

pippuria

sitruunamehua

Kastikkeeseen:

6 rkl kylmäpuristettua öljyä

2 rkl punaviinietikkaa

suolaa

mustapippuria

roseepippuria

ripaus sokeria

Lisäksi:

kypsillä perunaviipaleilla päällystettyjä ruisleipiä; mausteena tilliä ja/tai ruohosipulia

• Mittaa kastikkeen ainekset kannelliseen lasitölkkiin ja ravista sekaisin. Kuori ja puolita punasipuli. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Lisää sipulisiivut kastikkeeseen ja anna marinoitua parin tunnin ajan.

• Revi salaattien lehdet neljälle lautaselle suupaloiksi. Puolita avokado, poista siemen ja kuori. Leikkaa avokado viipaleiksi salaattipedille ja puserra pintaan sitruunamehua tummumisen estämiseksi.

• Huuhtele ja paloittele kurkku ja muutama tomaatti. Lisää lautasille.

• Nostele salaatille marinoidut punasipuliviipaleet tai paloiteltua melonia.

• Leikkaa lohifileestä nahkaa vasten ohuita viipaleita. Kuumenna pinnoitettu paistinpannu ja kypsennä lohiviipaleet molemmin puolin kevyesti. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla.

• Siirrä lohiviipaleet lämpiminä salaattien päälle. Murskaa pinnalle roseepippuria.

• Tarjoa salaatti perunalla päällystettyjen ruisleipäviipaleiden kanssa.

Lisävinkkejä:

Kaikille sipuli ja paprika varsiselleristä puhumattakaan eivät salaatissa ole mieleen tai ne eivät sovi vatsalle. Vaihda näiden tilalle vaikkapa melonia ja tomaatteja. Lisäksi voit varata kalalle oman piparjuurikastikkeensa ja annostella sen koverrettuun tomaatinpuolikkaaseen lautasannoksen päälle. Sekoita tölkilliseen ranskankermaa 1 - 2 rkl raastettua piparjuurta, 1 rkl sitruunamehua ja ripaus suolaa ja valkopippuria.

Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry

Syksyn ruokaisa salaatti

2 broilerin rintafileetä

1 – 2 rkl rypsiöljyä tai pullomargariinia

0, 5 tl suolaa, varovasti mustapippuria

0,75 tl paprikajauhetta

1,5 dl ohrasuurimoita (täysjyväohraa; kypsymisaika 8 min)

3 dl laimeaa kasvis- tai kanalientä

tuoretta persiljaa, timjamia, rakuunaa ja basilikaa (tai 2 -3 eri yrttiä)

1 rkl rypsiöljyä

(8 kirsikkatomaattia tai 1 paprika)

0,5 - 1 ruukku salanova-tyyppistä salaattia tai tammenlehtisalaattia

1 ruukku frisee- tai jääsalaattia tai vastaavasti vuonankaalia

Kastike:

1 dl puolukkakastiketta

Lisäksi:

täysjyväleipää

• Paista nahattomat broilerin rintafileet kuumalla pannulla tilkassa rasvaa. Kun pinta on saanut hyvän värin molemmilta puolilta, anna fileiden vielä hautua kypsiksi kannen alla. Mausta broileripalat miedosti suolalla, pippurilla ja paprikajauheella. Anna vetäytyä folion alla muun valmistelun ajan.

• Kypsennä ohrasuurimot tai nopeasti kypsyvä täysjyväohra. Lisää ohraan hienonnetut tuoreyrtit ja rypsiöljy. Sekoita ja anna maustua. Huuhtele ja paloittele tomaatit tai paprika, jos käytät niitä.

• Yhdistä salaattiainekset suoraan lautasille tai kokoa salaattiannokset litteiden leipien päälle. Nosta alimmaksi reilut kerrokset erilaisia salaatinlehtiä ja halutessasi paloiteltuja tomaatteja tai paprikaa. Ripottele päälle yrttiohraa ilmavasti.

• Leikkaa broilerinliha viistosti viipaleiksi ja annostele salaatteihin. Valuta päälle puolukkakastiketta.

Vinkki: Voit hankkia puolukkakastikkeen valmiina tai tee se itse näistä aineksista: 200 g puolukoita, 1,5 dl vettä, 1 dl sokeria, 0,5 rkl maissitärkkelystä, 0,5 rkl vettä. Survo puolukat ja keitä survos veden ja sokerin kanssa mehuksi. Siivilöi ja siirrä mehu takaisin kattilaan. Keitä, kunnes sakenee. Suurusta tarvittaessa vesitilkkaan sekoitetulla maissitärkkelyksellä.

Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry

Ollin Ihamäen vinkki:

Voit hyvin valmistaa kaikki paistamista vaativat raaka-aineet esimerkiksi edellisenä päivänä ja antaa niiden maustua foliokääreessä yli yön tai muutamia päiviä. Kaikki paistintähteet ja juustonkoppurat on paikallaan käyttää ruokaisassa salaatissa kekseliäästi hyväksi. Salaatteihin kannattaa myös yhdistellä esimerkiksi juureksia vaikkapa raasteina tai kypsennettynä. Paistetut lanttu- ja nauriskuutiot, sinihomejuustolla maustettu punajuuripaistos, perunasalaatti ynnä muut hiemankin jalostetut raaka-aineet toimivat erinomaisesti. Ne antavat salaatille myös ruokaisaa näköä.

Pääruoaksi tarkoitetut salaatit on parasta tarjoilla valmiina annoksina. Kauniisti lautasille aseteltu salaatti kirkastaa työpäivän aikana synkäksikin tummuneen mielen.

Rapea leipä on välttämätön lisuke salaatille. Usein hivenen kuivahtaneissa maalaisleivän viipaleissa on makukin syventynyt sopivaksi.

Sellaiset raaka-aineet, jotka aiheuttavat närästystä tai ovat muuten ristiriitoja herättäviä, voidaan tarjoilla erikseen. Tällaisia ovat muun muassa raaka sipuli, paprika ja varsiselleri.

Lähteet: YLE Helsinki / Olli Ihamäki