Perussuomalaiset ja Kokoomus voittivat paikkoja - SDP, Keskusta ja KD menettivät

Eduskuntavaalien voittajia Keski-Suomen vaalipiirissä olivat Perussuomalaiset ja Kokoomus. Perussuomalaiset saivat kaksi paikkaa ja Kokoomus lisäsi paikkamääränsä kahteen. Menettäjät olivat Keskusta, SDP ja Kristillisdemokraatit

puolueet
Kauko Tuupainen tuulettaa vaalivalvojaisissa Jyväskylässä.
Kauko Tuupainen tuuletti läpimenoaan perussuomalaisten vaalitilaisuudessa Jyväskylässä.YLE Keski-Suomi / Petteri Juuti

Perussuomalaiset otti Keski-Suomen vaalipiirissäkin vähintään odotetunkaltaisen vaalivoiton. Puolueen kannatus nousi 18 prosenttiin, missä kasvua oli huikeaksi luonnehdittavat 15,5 prosenttiyksikköä. Ääniä Perussuomalaiset sai Keski-Suomesta 26 514. Perussuomalaisista valittiin Kauko Tuupainen ja Teuvo Hakkarainen.

Toinen voittaja on Kokoomus. Puolue tuplasi edustajamääränsä Keski-Suomesta, kun laman torjujana itseään markkinoinut entinen huippumaalivahti Sinuhe Wallinheimo äänestettiin edustamaan kansaa. Äänimääräänsä Kokoomus kasvatti vain 0,2 prosenttiyksikköä ja 1240 kappaletta, mutta se riitti tuomaan toisenkin edustajanpaikan. Kokoomuksesta jatkaa eduskunnassa Henna Virkkunen

Suurin häviäjä oli Keskusta, jonka kannatus maakunnassa putosi yli 11 prosenttiyksikköä - 14 994 ääntä-, ja se menetti yhden neljästä edustajanpaikastaan. Musta Pekka jäi käteen keuruulaiselle kolmen kauden kansanedustajalle Lauri Oinoselle, joka putosi eduskunnasta. Keskustalta menivät läpi äänikuningatar Anne Kalmari sekä Mauri Pekkarinen ja Aila Paloniemi. Keskusta on kuitenkin edelleen suurin puolue Keski-Suomessa 21,9 prosentin kannatuksellaan.

Suurena häviäjänä voi pitää myös Kristillisdemokraatteja, jotka menettivät ainoan keskisuomalaisedustajansa, kun kuuden kauden kansanedustaja ja ministerinäkin istunut Toimi Kankaanniemi ei enää saanut uusittua paikkaansa eduskunnassa.

Selvästi vähemmän ääniä menettänyt SDP menetti myös yhden kolmesta edustajastaan. Molemmat ehdolla olleet istuvat kansanedustajat menivät kuitenkin läpi. Vaikka Tuula Peltonen ja Kalevi Olin vaihtelivat valitun ja varaedustajan paikkaansa edestakaisin laskennan edetessä, oli Peltonen laskennan päättyessä reilut sata ääntä Olinia edellä. Susanna Huovinen oli jo ennakkokaavailuissa varma läpimenijä, ja henkilökohtaisissa äänimäärissä hänen edellään olikin vain Keskustan Anne Kalmari.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Keski-Suomesta on Eila Tiainen. Hänen voi arvioida keränneen muun muassa kulttuuriväen ääniä yli puoluerajojen. Tiainen peittosi muut Vasemmistoliiton ehdokkaat erittäin selvällä, lähes 2 000 äänen erolla seuraavana olleeseen Juho Kauttoon.

Lähteet: YLE Keski-Suomi