1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tutkija: Vielä ei ollut nuorennusleikkauksen aika

Latinalaiseen Amerikkaan erikoistunut Ulkopoliittisen instituutin tutkija Mikael Wigell ei ollut yllättynyt siitä, ettei Kuuban kommunistisen puolueen kärkipaikoille valittu nuoremman polven edustajia.

Ulkomaat

- Raul Castro näkee, että talousuudistuksia on helpompi panna toimeen vanhan kaartin kanssa eli siinä mielessä tämä ei ollut yllätys.

Pientä nuorennusta puolueen kärkipaikoille tehtiin: 15-jäsenisen politbyroon jäsenistä kolme on uusia. Yksi heistä on 50-vuotias entinen ministeri Marino Murillo.

Talousuudistukset olivat harvoin järjestettävän puoluekokouksen tärkein teema. Kokous hyväksyi vuosikymmeniin suurimmat muutokset maan taloudessa. Valtio vähentää yli miljoona työpaikkaa julkiselta sektorilta lähivuosina, valtion tukia leikataan ja samalla rohkaistaan pienyrittäjyyttä ja ulkomaalaisia sijoituksia.

Kuuba on suurissa vaikeuksissa ja Raul Castro myönsikin puoluekokouksen aikana, että aiemmin tehdyt virheet on korjattava.

- Hän yrittää nyt näillä uudistuksilla muuttaa Kuuban järjestelmää ja hallintoa ja turvata sen jatkumon. Pikkuhiljaa ollaan tekemässä nuorennusleikkausta, mutta ei aivan vielä, toteaa tutkija Mikael Wigell Ulkopoliittisesta instituutista.

Lähteet: YLE Uutiset, AP, Reuters