1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. apteekit

Valokuvavieras: Kevään odotus ja tuoksut kuuluvat pääsiäiseen

Lopen apteekkarina 12 vuotta toiminut Hanna-Maija Heikinheimo jäi eläkkeelle huhtikuussa. Apteekkiala on kokenut täysmuutoksen hänen työaikanaan. Eniten hän jää kaipaamaan ihmiskontakteja ja mukavia työkavereita.

apteekit
Apteekin työntekijät voidekoneen äärellä
Hanna-Maija Heikinheimo (vas.) työkavereidensa kanssa käsivoidekoneen äärellä.Hanna-Maija Heikinheimo

Heikinheimo on kotoisin Keski-Pohjanmaalta, Nivalasta, jossa pääsiäisen aikaan lähes joka talossa poltettiin pääsiäiskokkoa.

- Keräsimme veljeni ja siskoni kanssa lähinnä katajan oksia omaan kokkoomme. Vesikelkalla teimme monta retkeä hakeaksemme risuja ja oksia kokkoon.

Pääsiäiskokko oli ehdoton ja odotettu asia tuolloin. Heikinheimo muistelee kuinka kokkojen koolla ja näyttävyydellä jopa kilpailtiin.

- Isäni laittoi meidän kokkoon paljon olkia, joten monesti meillä oli koko kylän komein kokko, Hanna-Maija Heikinheimo naurahtaa.

Apteekkityö oli konkreettista

Apteekkarina 22 vuotta työskennellyt Heikinheimo ajautui apteekkialalle paljolti oman tätinsä kautta, joka toimi apteekkarina Savossa.

- Pääsin ensiksi opiskelemaan psykologiaa Tampereelle, mutta päädyin kuitenkin opiskelemaan apteekkialaa, joka tuntui paljon konkreettisemmalta vaihtoehdolta. Enkä ole katunut, Heikinheimo sanoo.

Ensiksi lääketehdas Orionille käsivoiteita kehittämään päässyt Heikinheimo ehti toimia apteekkarina sekä Jokioisilla että viimeksi Lopella. Muutos ja kehitys apteekkialalla on ollut hänenkin aikanaan kovaa.

- Sanoisin, että se on kääntynyt päälaelleen. Nykyisin puhutaan paljon hinnoista, mikä on tietysti asiakkaan kannalta hyväkin asia, mutta ennen apteekkityö oli pitkälti lääkkeiden valmistusta ja kehittelyä. Nykyisin valmistusta tehdään hyvin vähän, Hanna-Maija Heikinheimo vertaa.

Lähteet: YLE Häme / Antti Mälkönen

Lue seuraavaksi