Vaalien Top Ten

Kun vahtikoirahuki alkaa olla ohi, on pakko tehdä vaali-ilmiöiden Top ten -lista.

Vaalit 2011
Grafiikka YLE:n Vaalien Vahtikoira -blogiin
YLE Uutisgrafiikka

1. Ydinkysymys: Ei voi mitään, kyllä se on EU:n kriisimaiden tukeminen. Portugalin tukipyyntö piiskasi teeman vielä loppukiitoon runsas viikko ennen vaaleja. Kaikkien puolueiden oli pakko ottaa kantaa, ja rintamalinja selkiintyi - jollet ole puolellamme olet meitä vastaan!

2. Yllätys: Jutta Urpilainen on pärjännyt vastoin ennakko-odotuksia vaalitenteissä erinomaisesti. Vanhat maneerit ovat karisseet, ja keskusteluissa on nähty topakka, mutta rento ja uskottava oppositiojohtaja.

3. Mainos: Kokoomuksen teddykarhujen bussiretki vie tv-spottien ykköspaikan. Laskelmoitu juttu, mutta toimii: kollektiivi Kataisen johtamana, vakavina asian äärellä, joukkoliikenteessä. Asianainen Risikko on kokoomukselle voimavara.

4. Media: Ei tainnut politiikka siirtyä sosiaaliseen mediaan vielä näissä vaaleissa.

5. Tempaus: Itse asiasta voi olla montaa mieltä, mutta eläinaktivistien toteuttama keskustan julisteiden kaappaus oli vaalien kuohuttavin ja näkyvin sissimarkkinointiakti.

6. Tokaisu: ” Se mitä mä en ollenkaan ymmärrä on, minkä takia meidän pitäisi olla omenoille ja meloneille laittamassa lippalakkeja päähän” (Anni Sinnemäki Timo Soinille Ylen Vaalistartissa 17.3.)

7. Ikävä ilmiö: Vaalikenttien väkivalta. Oulussa Suomen vastarintaliikkeen aktivistit kävivät käsiksi kokoomuksen vaalityöntekijään ja Tampereella lyötiin kokoomuksen vaaliehdokasta. Nyrkkivalta ei saa pesiytyä Suomen vaalikampanjointiin.

8. Mukava ilmiö: Saammekohan ensimmäisen maahanmuuttajakansanedustajan? Tai ehkä useamman. Ainakin Fatbardhe Hetemaj (kok.), Nasima Razmyar (sd.) ja Zahra Abdulla (vihr.) ovat sillä hilkulla. Tsemppiä!

9. Muoti: Yhden koon, unisex ja joka sään heijastinliivi on tehnyt lopullisen läpimurron vaalimökeillä.

10. Mysteeri: Kuinka sosialidemokraatit rimpuilevat irti EU-tukipaketteja vastustavasta kannastaan, kun hallitusovia vaalien jälkeen narisutellaan?

Jyrki Richt

Kirjoittaja on Ylen Ajankohtaisohjelmien päällikkö