Vaalidraamaa ja Y-sana

Lauantai toi vaalikentille draamaa. Komissaari Olli Rehn patisti kaikkia Suomen vaalitaistelua käyviä puolueita vastuullisuuteen (lue: Portugalin apupaketin tukemiseen). Demarien vasara Eero Heinäluoma löi heti vastaan.

Vaalit 2011
Jyrki Richt.
YLE / Uutisgrafiikka

Heinäluoman mukaan Rehn puuttuu Suomen vaalikamppailuun, mikä ei komissaarille sovi.

Kyllähän keskustalainen EU-komissaari ja keskustan mahdollinen presidenttiehdokas varsin suorasukaisesti puolueille ja saman tien äänestäjille neuvoja antaa. Rehn veti myös mattoa opposition argumentoinnin alta toteamalla, että sijoittajavastuuta ei väliaikaisen vakausrahaston apupaketteihin tule eikä Kreikkaa laiteta velkasaneeraukseen.

Heinäluoman ja Rehnin matsi käytiin sanallisesti, mutta Oulun Rotuaarilla nujakoitiin oikeasti. Kansallisen vastarintaliikkeen luotiliiveihin (!) sonnustautuneet aktivistit rusikoivat ainakin kokoomuksen järjestösihteeriä vaalikojuilla. Poliisi tarvitsi pippurisumutinta ja etälamautinta riehujien taltuttamiseen.

Erilaisia äärioikeistolaisia ryhmiä on toiminut politiikan liepeillä ja osallistunut vaaleihin jo parikymmentä vuotta. Kansallisen vastarintaliikkeen nettisivuillaan tarjoama avoin ”kansallissosialistisuus” ja rotuideologia kuitenkin nostaa niskakarvat pystyyn.

Mutta sitten lisää pimentoon jääneistä vaaliteemoista, joista eilen aloitin.

Tulevalla vaalikaudella hallitusta ja eduskuntaa odottaa valtava urakka julkisten palvelujen ja nimenomaan sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseksi. Nykysysteemeillä rahat eivät tule riittämään eivätkä kansalaiset tulee saamaan tasa-arvoisia palveluja.

Yksi ratkaisumalli on turvautuminen yksityisiin markkinoihin. Tätä reseptiä ovat tarjonneet vaaleja ja hallitusohjelmaa pohjustaen yhteiskuntapolitiikan vaikutusvaltaiset strategit Sitrasssa (siirryt toiseen palveluun), Elinkeinoelämän valtuuskunnassa (siirryt toiseen palveluun) ja Elinkeinoelämän keskusliitossa. (siirryt toiseen palveluun)

Etenkin terveyspalveluissa on jo nähty sekä suomalaisten että kansainvälisten yritysten esiinmarssi.

Yksityistäminen on ennen kaikkea kokoomuksen projekti. Myös keskustasta löytyy ymmärrystä, samoin vihreistä, jotka kuitenkin tässäkin asiassa ovat tutusti hajallaan.

Yksityistämisen määrätietoinen edistäminen olisi ollutkin mitä luontevin hanke, mikäli porvarihallitus olisi saanut vaaleissa helpon jatkovaltakirjan. Siltähän vielä muutama kuukausi sitten näytti.

Yksityistämiseen ei vaalikamppailussa ole juurikaan tartuttu, vaikka se voisi tarjota oppositiolle oivan vaaliaseen. Kansalaisethan suhtautuvat yksityisiin palveluihin epäillen, ja erityisesti vasemmistopuolueille julkinen palvelu on rakas.

Kokoomuksen , keskustan ja vihreiden taas olisi reilua kertoa äänestäjille, haluavatko ne organisoida vaikkapa terveyskeskuksia ja vanhustenhoivaa entistä avoimemmin yksityisten markkinoiden varaan.

Jyrki Richt Kirjoittaja on Ylen Ajankohtaisohjelmien päällikkö