Vakavia videoita

"Jos uskot asialinjaan, äänestä keskustan ehdokasta." Keskusta julkisti perjantaina kolme uutta vaalivideota, jotka kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa jo ennen kuin ne alkavat pyöriä televisiossa.

Vaalit 2011
Grafiikka YLE:n Vaalien vahtikoira -blogiin, kuvassa ajankohtaisohjelmien toimituspäällikkö Matti Virtanen
YLE Uutisgrafiikka

Pätkien otsikot ovat “Mari puhuu asiaa”, “Koko Suomi” ja “Pääministeri”. Niissä esiintyy pääministeri Mari Kiviniemi, ei muita.

Tai no, Pääministeri-klipissä on kolme pahvihahmoa, joiden pään paikalle on upotettu iso kysymysmerkki. Yksi pahveista on nainen, kaksi miestä - heistä toisella on selvästi tyylikkäämpi puku kuin toisella.

Vaaleihin on enää kaksi viikkoa, mutta vaalivideoiden ystäville kampanja alkaa vasta nyt. Mainonta televisiossa on niin kallista, ettei suurillakaan puolueilla ole varaa enempään kuin parin viikon tv-hyökkäykseen.

Keskustan videot on tehty ammattimaisesti, ja niiden viesti on selvä. Tässä on pääministeri Marin asialinja, tuolla populistien tyhjät lupaukset.

Eräs vahtikoiran kollega jo kommentoi facebookissa, että keskustavideot ovat jotenkin pelottavia - “spooky”. Mutta kyseinen kommentaattori lukeutuukin postmodernin tekotaiteen ystäviin, joten emme lotkauta hänelle korvaamme.

Jotain keskustan ilmeestä kuitenkin puuttuu. Ja sama koskee muiden puolueiden videoita – käykää vaikka katsomassa:

Kokoomus (siirryt toiseen palveluun), Sdp (siirryt toiseen palveluun), vihreät (siirryt toiseen palveluun), kristillisdemokraatit (siirryt toiseen palveluun)...

Lienemme samaa mieltä siitä, että puuttuva tekijä on huumori. Näinä postmoderneina aikoina äänestäjät kyllä sietäisivät hieman pilkettä silmäkulmassa, erityisesti itseironiaa. On surullista, jos Hitler-viiksiin ja pirunsarviin sonnustautunut Jussi Halla-Aho (siirryt toiseen palveluun) on ainoana ymmärtänyt tämän.

Turuilla ja toreilla ainakin osa ehdokkaista yrittää pelastaa itsensä huumorilla. Pirkanmaan demareiden Marko Asell jakaa äänestäjille kondomeja, ja yksi hänen mainoslauseistaan on “Marko sisään, Veltto ulos!”

Vai onko sekään hauskaa? Aina joku tavallinen Virtanen kuitenkin närkästyy.

Ehkä lähipäivinä saadaan vielä nauraa, joko tarkoituksella tai tahattomasti; mm. demarit julkaisevat viralliset vaalivideonsa maanantaina.

Vahtikoira jatkaa vaalivideoiden tarkkailua äänestyspäivään asti. Ilmiantoja otetaan vastaan kommenttipalstalla.

Lähteet: Matti Virtanen Kirjoittaja on TV:n ajankohtaisohjelmien toimituspäällikkö