Iso Jytky poliittisten hokemien historiaan

Puheenjohtaja Timo Soinin Perussuomalaisten vaalivoitosta käyttämä termi "jytky" on noussut jo politiikan legendaaristen hokemien joukkoon. Muita kuuluja sanontoja ovat käyttäneet muun muassa SMP:n Veikko Vennamo ja entinen pääministeri Paavo Lipponen.

kulttuuri
Timo Soini pitämässä puhetta vaali-iltana.

Jytky on vanha suomalainen sana, joka viittaa samaan kuin jyhkeä tai jylhä tarkoittaen tukevaa ja vankkaa. Timo Soini on julkisuudessa kehunut keksineensä sanan itse Perussuomalaisten muhkeaa voittoa eduskuntavaaleissa kuvaamaan.

Kalansaalis tai tanssit

Jytky hauki, voidaan sanoa hyvästä kalansaaliista. Toisaalta Jytky-sana tunnetaan myös kuvataiteen puolella: ekspressionistinen taidemaalari Tyko Sallinen maalasi vuonna 1918 kuuluisan taulunsa Jytkyt, ilottoman suomalaisen maalaistanssin muistomerkin.

Timo Soinin oppi-isä puheenpidossakin on SMP:n Veikko Vennamo

Soini on lahjakas sanankäyttäjä, hänen suosiostaan suuri osa tullee juuri kyvystä puhua niin, että kansa ymmärtää. Soinin oppi-isä - paitsi poliittisesti - myös retorisesti on Suomen Maaseudun Puolueen perustaja, legendaarinen puhuja, Veikko Vennamo. Hänen politiikkaan lanseeraamiaan sanontoja ovat muun muassa rötösherrat, Kyllä kansa tietää, Seteliselkärankaiset sekä pelin politiikka. Timo Soini perusti Perussuomalaiset SMP:n raunioille.

Poliittisen sanankäytön historiaan ovat jääneet myös monet entisen pääministeri Paavo Lipposen kielikuvat. Lipponen on uhonnut oppositiolle, että nahkurin orsilla tavataan. Sokeaa Reettaa Lipponen huusi apuun, kun hänen Irak-lausuntoaan kritisoitiin. Lipponen on ammentanut sananparsiaan niin Raamatusta kuin Väinö Linnan Tuntemattomasta sotilaastakin.

Minä juon nyt kahvia

Joskus sanonnat jäävät elämään, vaikka niiden käyttäjä ei ole niitä julkisuuden hyväilemiksi tarkoittanutkaan. Näin kävi valtioneuvos Harri Holkerille 1990-luvun alkupuolella, kun hän ärsyyntyneenä hätisteli presidenttiehdokkuutta kyseleviä toimittajia pois sanoen Minä juon nyt kahvia!

Demareitten puheenjohta Jutta Urpilainen taas ei varmaankaan pyrkinyt tietoisesti tehotoistoon toitottaessaan vuoden 2008 kuntavaalivalvojaisissa yhdeksän kertaa Aivan aluksi... Puheenpidon aloitus löysi tiensä oitis nettiin, jossa se on käyty katsomassa ja kuuntelemassa jo kymmeniä tuhansia kertoja. Sittemmin Urpilainen on kääntänyt Aivan aluksi -aloituksensa hyvää itseironiaa osoittaen voitokseen. Nykyään se on jo Urpilaisen tavaramerkki.

Lähteet: YLE Uutiset / Satu-Lotta Peltola