Melkein pääministeri

"Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on tasapainoinen yhdistelmä osaavaa työväkeä, kilpailukykyistä taloutta, tasa-arvoisia palveluita ja huolenpitoa sitä tarvitsevista."

Vaalit 2011
Grafiikka toimituspäällikkö Matti Virtasen vaaliblogiin
YLE Uutisgrafiikka

Näin aloittaa kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) kotisivullaan (siirryt toiseen palveluun). En tiedä kuinka kauan teksti on ollut esillä, mutta jos se on päivääkin vanhempi, niin on syytä huolestua.

Eikö kukaan kokoomuslainen äikänmaikka ole huomannut lauseen lopun outoa kongruenssivirhettä?

Eikä jatkokaan vakuuta: "Suomalaisessa hyvinvointimallissa on paljon parantamisen varaa. Osa johtuu ajan hampaasta."

- Siis parantamisen vara johtuu ajan hampaasta?

Tulee mieleen Suomen Kuvalehden muinoin järjestämän fraasikilpailun voittajalause: "Ajan hammas, joka kuivaa kaikki kyyneleet, on antanut nurmen kasvaa niiden hautojen ylle, jotka hallayö on iskenyt kansamme sydämiin."

Tuollainenkin voisi ehkä olla kokoomuksen postmodernia mainoskieltä, mutta Katainen saa nyt omiltaan paljon anteeksi.

Torstaina juuri ennen Ylen ensimmäistä vaalikeskustelua julkaistujen kahden mittauksen mukaan kokoomuksen etumatka on tilastollisesti merkitsevä, noin kaksi prosenttiyksikköä.

Se tarkoittaa, ettei ero muihin "suuriin puolueisiin" johdu sattumasta. Kokoomuksesta on näillä näkymin tulossa seuraavan eduskunnan suurin ryhmä ja Kataisesta pääministeri.

Puolueen ääniosuus voi tosin pudota vaikka alle 19 prosentin, mutta sekin näyttää riittävän.

Vain pahimmat niuhottajat vaihtavat ehdokasta tai puoluetta kirjoitusvirheiden ja tyylimokien vuoksi, joten Katainen pysyy pääministerikisan suosikkina vaalipäivään asti.

Vaikein vaihe lienee edessä vasta vaalien jälkeen, koska hallitukseen pitänee saada mukaan entistä useampia suurehkoja puolueita.

Tulkitsinko oikein, kun huomasin Kataisen olevan torstaina heti tilanteen tasalla ja käyttäytyvän sen mukaisesti? Hän vaikutti vaalikeskustelussa tavallista rennommalta ja osasi jopa yhtyä yleisön nauruun, kun tuli aloittaneeksi yhden vastauksensa sanoilla “Kokoomus on valmis mihin vaan…”

Pukuhuoneen puolella panin merkille, että pää- anteeksi, valtiovarainministeri Kataisen salkku oli ratkeamispisteessä, ja lähtöä tehdessään hän oli vähällä pudottaa koko miljarditakuita sisältävän asiakirjalastinsa lattialle.

Toukokuun loppuun mennessä tämän ikävän taakan pitäisi olla jonkun muun, toiseksi tai kolmanneksi suurimman puolueen kannettavana.

Lähteet: Matti Virtanen Kirjoittaja on TV:n ajankohtaisohjelmien toimituspäällikkö