Ennätysmäärä virolaista kirjallisuutta suomeksi

Tänä vuonna julkaistaan runsaasti tuoretta virolaista käännöskirjallisuutta. Monien virolaiskirjailijoiden tekstejä voi nyt lukea ensi kertaa suomeksi. Viro on myös lokakuussa järjestettävien Helsingin kirjamessujen teemamaa.

kulttuuri
Imbi Paju
Virolaiskirjailija irjailija Imbi Paju asuu SuomessaImbi Paju

Tämän kevään ja tulevan syksyn aikana julkaistaan parikymmentä virolaisteosta. Kaikki julkaistavien kirjojen tekijät ovat myös tulossa messujen vieraiksi. Nykykirjailijoiden lisäksi tänä keväänä julkaistaan neljäs osa Viron kansalliskirjailijan A.H. Tamsaaren viisiosaisesta romaanisarjasta Totuus ja oikeus. Neljännen osan nimi on Kuolemantanssi.

Proosaa, runoutta ja kirjallisuutta lapsille

Viron venäläiset ovat jääneet tähän asti hyvin vähälle huomiolle virolaisessa kirjallisuudessa. Mart Saatin ensimmäinen suomennettu romaani, Lasnamäen lunastaja, kertoo tästä kirjailijoiden unohtamasta kansanryhmästä.

Suomalaiset pääsevät myös uppoutumaan virolaiseen dekkariin, kun rockmuusikkonakin tunnetun Mihkel Raudin teos, Sininen on sinun taivas, ilmestyy suomeksi

Mats Traat on Viron kirjallisuuden ”kultaisen 60-luvun” yksi tärkeimmistä kirjailijoista. Haralan elämäkertoja on valikoima Haralan kalmiston vainajien monologeja, jotka kuvastavat Viron dramaattista historiaa.

Niin ikään suomalaisille jo tutumman Tõnu Õnnepalun tuotannosta suomeksi ilmestyy syksyllä runoteos Kirje maalta.

Tuli & Savu julkaisee Virolaisen runouden erikoisnumeron, jossa on mukana kymmenen runoilijaa.

Suomessa vähemmän tunnettu virolainen lastenkirjallisuus nousee esiin kahden kirjan verran. Mika Keränen on syntynyt Helsingissä, mutta asuu Tartossa ja kirjoittaa viroksi. Hänen toinen suomennettu lastenkirjansa on Oranssi polkupyörä. Toinen suomennettu teos on Eeva Parkin Maailman vahvin isä.

Politiikkaa ja historiaa

Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves on syntynyt pakolaisperheeseen Ruotsissa ja opiskellut USA:ssa. Hänen syksyllä ilmestyvä teoksensa Omalla äänellä on kertomus matkasta takaisin kotiin ja noususta Viron politiikan huipulle.

Tunnettuja nimiä suomalaisillekin ovat myös Viron johtava mielipidevaikuttaja Enn Soosaar ja Suomessa asuva Imbi Paju. Myös heiltä molemmilta ilmestyy suomennos tämän vuoden aikana.

Lähteet: YLE Uutiset