1. yle.fi
  2. Uutiset

Haapasaari heräilee talviunesta Suomenlahden sylissä

Kevään lämpö tuo saareen yhä enemmän väkeä. Mökkikausi on alkanut ja moni viettääkin saaressa pääsiäistä ja vappua. Asukkaiden lukumäärä moninkertaistuu talvesta.

Eläinten talvehtiminen
Haapasaari, Kotka
ArkistokuvaaYLE / Raine Martikainen

Hevosenkengän muotoinen Haapasaari sijaitsee Suomenlahdella, 23 kilometriä Kotkan saaresta kaakkoon. Yhteysalus Tekla ajaa Kotkan ja Haapasaaren väliä muutaman kerran viikossa ja asukkaat ovat päässeet kulkemaan myös puolustusvoimien aluksen kyydissä.

Vakituisia asukkaita saarella on vain parikymmentä ja saari viettääkin talvisin hiljaiseloa. Kevään lämpö on kuitenkin herättänyt idyllisen Haapasaaren talviunestaan. Viikonloppuisin ja juhlapäivinä saaressa voi olla parisataakin ihmistä.

Timo Tuomala hoitaa Haapasaaressa osuuskauppaa. Hän kertoo, että saaressa on jo jonkin verran asukkaita.

- Tänään oli jo toistakymmentä ihmistä tuossa yhteisliikennealuksessa. Lähipäivinä tulee taas lisää ja Tekla ajaa tänne vielä perjantaina. Savu nousee kyllä talojen piipuista, Tuomala sanoo.

Tuomala on myös hakenut Tekla-aluksella osuuskaupan varastoihin täydennystä pääsiäistä varten.

- Mämmiä, pashaa ja vähän lammastakin löytyy, hän luettelee.

Jäät sulavat vauhdilla

Timo Tuomalan mukaan jäät alkavat jo hellittää otettaan merestä.

- Kun päästiin Merikarin ohi, niin puolessa välissä Kirkonmaan selkää tuli jäärintama esiin. Se oli pääasiassa ahtautunutta ajojäätä. Matkalla oli kiintojäätäkin, mutta väylässä päästiin ajamaan. Omalla veneellä ei vielä pääse, mutta Tekla kyllä puski siitä läpi.

Haapasaaren ympärillä alkaa olla jo sulaa. Tuomalan mukaan jäille ei ole enää asiaa esimerkiksi pilkkimään ja pian veteen pääsee jo virittelemään verkkoja.

Talvi oli kova sekä mantereella, että saaressa.

- Pakkaskausi kesti pitkään ja jäät olivat tukevia. Talvi meni kuitenkin hyvin, sillä ilmatyynyaluksella pääsi kulkemaan, Timo Tuomala kertoo.

Vappuna marssitaan myös Haapasaaressa

Haapasaaressa ei jäädä paitsi myöskään vapputunnelmista.

- Vappuna täällä on paljon porukkaa, Tuomala sanoo.

- Meillä on täällä vappumarssikin. Olen tehnyt brunssille parina vuonna chilileivät ja lisäksi nautimme kuohuviiniä, hän kertoo.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Pyry Ojala

Lue seuraavaksi