Maistraatti joutuu keksimään syntymäpäiviä

Kaikki Suomessa syntyvät lapset saavat henkilötunnuksen syntymäajankohdan mukaan. Kun Suomeen muuttaa henkilöitä, joiden tarkkaa syntymäajankohtaa ei tiedetä, kirjataan heille lähes kaikille syntymäpäiväksi tammikuun ensimmäinen.

Kotimaa
Maahanmuuttajia oppitunnilla
YLE/Etelä-Karjala

Kaikkialla maailmassa ei ole niin kattavaa henkilörekisteriä, kuin Suomessa. Kaikissa maissa ei ole esimerkiksi pidetty rekisteriä syntyneistä lapsista ja siten on paljon ihmisiä, jotka eivät tiedä tai muista tarkkaa syntymäpäiväänsä.

Kun Suomeen muuttaa ihminen, joka ei tiedä tarkkaa syntymäpäiväänsä, pitää hänelle keksiä sellainen, sosiaaliturvatunnusta varten.

Tähän asti kaikille tarkkaa syntymäpäiväänsä tietämättömille on annettu henkilötunnus 0101 + syntymävuosi. Nyt kuitenkin alkaa tulla eteen tilanne, jolloin henkilötunnukset kyseiselle päivämäärälle ovat loppumassa.

- Tämän käytännön sijaan on alettu antaa henkilötunnuksia esimerkiksi tammikuun toiselle päivälle, tai jos syntymäkuukausi on tiedossa, niin sen kuukauden ensimmäiselle päivälle, kertoo Petri Kangas Väestörekisterikeskuksesta.

Mitään sääntöä syntymäpäivän kirjaamisesta ei ole, vaan maistraatissa voidaan syntymäpäiväksi kirjata melkein mikä tahansa. Usein kuitenkin käytetään kuun ensimmäistä tai viimeistä päivää.

Henkilötunnuksen myöntää maistraatti ja sen saamiseksi täytyy oleskelu Suomessa olla pysyvää tai kestää vähintään vuoden, tosin sen voi saada myös lyhyemmän oleskelun ajaksi.

.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala