Kommentti: Vapo ja vastuun viestimisen vaikeus

Vesienpilaajan maineen saanut Vapo on hankalassa tilanteessa. Yritys myöntää, että turpeennostosoiden vedet ovat osaltaan pilanneet suomalaisia vesiä. Yhtiön arvojen mukaan se tuntee vastuun virheistään. Mutta mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

Vapo (konserni)
Vapon kyltti pääkonttorin edessä Jyväskylässä.
Anssi Nikkilä / yle

Tuore toimitusjohtaja Yli-Kyyny tunnusti yhtiön synnit ja heti toimikautensa aluksi.

On hyvä asia, jos yritys ottaa opiksi virheistään ja jos vesiensuojelun lainsäädäntö kiristyy. Vapon mukaan nykyaikaisten turpeennostosoiden vesistöpäästöt ovat luonnonsoitakin pienemmät. Suomen luonnonsuojeluliitto ei Vapon väitteitä niele ja vaatii tiukempia lakeja. Viranomaiset levittelevät käsiä, kun puolueetonta tietoa ei ole kattavasti.

Kaikki Vapon suot eivät ole vieläkään tehostetun vesiensuojelun piirissä. Eläköityvän toimitusjohtajan Matti Hillin mukaan kymmenessä vuodessa on hoidettu 80 prosenttia soista ja loput pitäisi saada kunnostettua seuraavan kolmen vuoden aikana. Hilli myöntää, että .

Vastuu ei tarkoita omien jälkien siivoamista...

Mutta mitä Vapolla on sanottavana niille ihmisille, joiden vedet ovat jo pilalla? Korjaako vastuullinen yhtiö virheidensä jäljet?

Toimitusjohtaja Yli-Kyynyn mukaan Vapo ei korjaa. Aika parantaa jos jokin.

Erään taannoin ELY-keskuksessa. Kokouksessa ei pystytty osoittamaan, mistä muta järven pohjaan on tullut ja asiaa päätettiin tutkia tarkemmin. Oli siis jossiteltava. Jos Vapo tai metsäteollisuus osoittautuu syylliseksi mutaan, kenen on vastuu?

Vapon ympäristöjohtaja Mia Suominen linjaa, että valtio on hyväksynyt, edistänyt ja rahoittanut Vapon toimintaa ja ehdottaa valtiota lisätutkimusten kustantajaksi.

..vai tarkoittaako sittenkin?

Turveteollisuuden parissa jo vuodesta 1977 työskennelleen Matti Hillin mukaan toimija on vastuussa siitä mitä tekee. Hän ei uskonut Suomisen tarkoittaneen, että valtio laietaan vastuuseen Vapon virheistä.

Mitä ympäristöjohtaja sitten tarkoitti?

- Sitä en osaa sanoa, vastaa Hilli.

Ei taida tarkoittaa

Siispä vielä kerran. Vapon ympäristöjohtaja Mia Suominen, missä kulkee Vapon vastuun raja?

- Vapo on vastuullinen toimija, joka on toiminut ja toimii Suomen lakien ja lupaehtojen mukaisesti. Nykyisen toimivan johdon tehtävä Vapossa on varmistaa, että toiminta myös tulevaisuudessa on vastuullista. Tämän eteen teemme töitä tinkimättä panostaen voimakkaasti tuotantomenetelmien ja vesienpuhdistusteknologian kehittämiseen.

Kuuntele YLE Areenasta, mitä UPM:n metsäsuunnittelija Jari Peltonen ja Vapon ympäristöjohtaja Mia Suominen tarkalleen ottaen sanoivat ojittajien vastuusta, ja miten Matti Hilli asiaa kommentoi.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Petteri Juuti