1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Sarasvatin hiekka loiskuu kantaesityksessään

Kirjailija Risto Isomäen kirja Sarasvatin hiekkaa tulee ensi-iltaansa Rovaniemen kaupunginteatterissa keskiviikkona. Kirja on sci-fi-vaikutteinen ekotrilleri, joka sai muun muassa Tähtivaeltaja ja Kiitos kirjasta -palkinnot vuonna 2006.

Kuva: YLE / Jyri Tynkkynen

Sarasvatin hiekkaa kertoo tarinaa maailmasta ilmastonmuutoksen ja megatsunamin jälkeen. Rovaniemellä siitä ei tehty peristeistä näyttämösovitusta vaan jotain uutta ja kokeilevaa.

Näytelmä piti tulla maailman-ensi-iltaansa Joensuussa, mutta hanke peruuntui. Sitten tuli kysely Rovaniemeltä, sanoo Risto Isomäki.

- Kyllä mä itse asiassa toivoin, että joku jossakin välissä tekisi siitä näytelmän, mutta mä ajattelin, että se voisi olla pikkusen vaikeaa.

Esityksen ohjaa Rovaniemen kaupunginteatterin toinen johtaja Vihtori Rämä. Nimenomaan esityksen, sillä se ei ole perinteistä draamateatteria.

- Me Heinosen Timon kanssa ajateltiin, että sitä nimenomaan ei edes yritetä vääntää teatterin kielelle vaan se romaanin teksti on oma itsenäinen elementtinsä, ikään kuin näyttämön osa.

Valkoiset nuket kelluvat altaassa

Näytelmän lavastusta hallitsee iso vesiallas. Siellä kelluu nukkeja, jotka tuovat mieleen Thaimaan tsunamin ja Japanin maanjäristyksen uhrit. Kirjan julkaisemista jouduttiin lykkäämään, koska sen oli alun perin määrä tulla ulos juuri vuoden 2004 tsunamin jälkeen.

Sattumalta teatteriesityskin on valitettavan ajankohtainen Japanin tapahtumien vuoksi. Vesi on kirjan ja esityksen keskeisiä elementtejä, Rämä kertoo.

- Meillä ei ollut mitään muuta tiedossa, kun me ruvettiin yhdessä sitä tekemään, että materiaaleina tulee olemaan tämä romaani, vesi ja valkoiset vaatteet.

Sarasvatin hiekkaa on ensimmäinen näytelmä, joka perustuu Risto Isomäen teksteihin. Lisää versioita on tulossa jo lähiaikoina, kirjailija toteaa.

- Lisäksi on tulossa myöhemmin Joensuussa Rospuutto-teatterin tekemä versio ja sitten Espoon kaupunginteatteriin tulee omansa ensi vuonna, mutta Rovaniemelle se tulee ensimmäisenä.

"Post-postdraamaa"

Ohjaaja Rämön mukaan näytelmä ei ole perinteinen dramatisointi eikä mitään nyky- eli postdraamaa, vaan "tapahtumaympäristö". Siihen kuuluu myös erillisiä ääniteoksia ja installatioita teatterin lämpiössä.

- Tuossa on tiettyjä teemoja, joita me ajattelemme esityksessä. Sinällään lähtökohtaisesti se ei ole draamaa, sillä siinä ei ole mitään tiettyä asennetta tai asiaa tai väitettä, vaan se romaani on esityksessä ajattelun väline.