Himogrillaaja grillaa kesät talvet

Grillaus on yksi suomalaisten suosikkiharrastuksista. Toisille se on suorastaan elämäntapa ja grillikausi jatkuu ympäri vuoden. Valinnanvaraa riittää, sillä grillien hintahaarukka on kympistä 3000 euroon.

grillaus
Grillaajille on tarjolla myös todellisia luksusmalleja.
Äimäraution K-raudan myyjä Pekka Pesonen esittelee yli 3000 euroa maksavaa grilliä.YLE

Ilmojen lämmetessä yhä useammat siirtyvät ulkoruokintaan. Tämän huomaa myös grillejä myyvissä liikkeissä, joiden hyllyt notkuvat mitä erilaisimpia käristimiä. Suosittuja ovat nestekaasu- ja sähkögrillit, mutta myös hiiligrillit ovat tulleet taas muotiin.

- Hiiligrilli on tullut takaisin. Niiden suosio oli pitkään heikkoa, mutta nyt niitä myydään enemmän. Etenkin laadukkaat hiiligrillit käyvät kaupaksi. Toki nestekaasugrilli on edelleen suosituin, kertoo Oulun Äimäraution K-raudan myyjä Pekka Pesonen.

Grillejä joka lähtöön

Grillien hintahaarukka on laaja, aina kympin kertakäyttögrillistä kolmen tonnin luksusgrilliin.

- Laadukkaammissa ja kalliimmissa malleissa käytetään rosteria ja emalipintoja, jotka on helpompi pitää puhtaana. Kalliimpiin malleihin on saatavilla myös hyvin varaosia, joten ne eivät ole kertakäyttötavaraa. Niissä on myös pitkät takuut, Pesonen opastaa.

Grillikausi ei seuraa kalenteria

Vaikka taivaalta on välillä tullut lunta ja räntää, niin siitä huolimatta grillien myynnissä on meneillään vuoden kuumin kausi. Tosigrillaajat valmistavat ruokansa grillissä ympäri vuoden, mutta kesäpaistajat aloittavat grillauksen pääsiäiseltä tai viimeistään vapulta.

- Ensimmäiset grillit myydään jo jouluna. Himogrillaajathan grillaavat ympäri vuoden. He myös grillaavat ajatuksen kanssa ja tarvikkeet ovat sen mukaiset. Grillaukseen kuuluu paljon muutakin kuin itse grilli. Grillaaminen on yhdenlainen elämäntapa, Pesonen toteaa.

Lähteet: YLE Oulu