Kuopion jättiketjukolarin aiheuttaneen rekan jarrut olivat epäkunnossa

Maaliskuun lopulla Kuopion Kallansilloilla sattuneen jättikolarin esitutkinta on loppusuoralla. Poliisi epäilee kolarin alkutilanteen aiheuttajaksi rekkaa, jonka kuljettajaa epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Rekassa oli ylikuormaa ja sen jarrut eivät olleet kunnossa. Onnettomudesta kirjoitettaneen vain yksi sakko. Lisäksi poliisi on antaa jopa kymmeniä kirjallisia huomautuksia osallisena olleille ajoneuvoille.

Kotimaa
Ketjukolari Kuopion Kallansilloilla.
YLE

Pohjois-Savon poliisilla on takanaan mittava urakka Kallansiltojen jättimäisen ketjukolarin selvittelyssä. Kaikkiaan kolarissa oli etelään päin menevillä kaistoilla osallisena 63 ajoneuvoa. Tutkintaan osallistui kymmenen poliisia, jotka kahlasivat läpi todistusaineistoa ja kuulustelivat kymmeniä osallisia. Aivan itsestäänselvää laajan onnettomuuden tutkinta ei ollut.

- Mekin harkitsimme, että emme tutkisi tapausta näin laajasti, mutta kyse on oikeusturvasta. Ne osalliset, joilla oli vain pakollinen liikennevakuutus, olisivat saattaneet joutua korvaamaan vahinkoja, vaikka eivät olisi syyttömiä ollutkaan, kertoo rikoskomisario Heikki Mansikka-aho Pohjois-Savon poliisista.

Kolarista kirjoitetaan yksi sakko ja kirjallisia huomautuksia jaetaan kymmeniä. Onnettomuuden aiheuttajaksi epäiltyä rekkakuskia epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

- Tilannenopeus oli olosuhteisiin nähden aivan liian suuri, jopa 81 - 82 kilometriä tunnissa. Lisäksi autossa oli ylikuormaa muutamia tuhansia kiloja. Myös auton jarrujen hidastavuus oli vain noin puolet siitä, mitä pitäisi olla, rikoskomisario Mansikka-aho kertoo.

Lähteet: YLE Savo