1. yle.fi
  2. Uutiset

Järjestöt toivovat sinipunasta turvaa perussuomalaisilta

Kansalaisjärjestöt ovat huolissaan kehitysavun ja ruotsin opetuksen tulevaisuudesta alkavalla hallituskaudella. Järjestöt toivovat, että hallitusneuvotteluihin valmistautuvat kokoomus ja SDP eivät muuta linjaansa perussuomalaisten takia.

Kotimaan uutiset

Perussuomalaisten vaalivoitto tarkoittaa, että puheet pakkoruotsin lopusta sekä kehitysavun ja maahanmuuton leikkaamisesta eivät ainakaan tyssää tähän.

- Tavallisten ihmisten asenne voi kiristyä, mutta en usko, että tässä tapahtuu isoja muutoksia, sanoo Suomen Somalia-verkoston puheenjohtaja Abdirizaq Hassan.

Niin kehitysapujärjestöt kuin ruotsinkielisetkin panevat nyt toivonsa kokoomukseen ja SDP:hen, jos ne muodostavat seuraavan hallituksen perussuomalaisten kanssa.

Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa pelkää, että kehitysavun kohentamiselle voi alkavalla hallituskaudella käydä huonosti.

- Toivottavasti kokoomus ja SDP pysyvät linjassaan ja näkevät, että on Suomen vastuu pysyä YK:lle ja maailmanyhteisölle annetuissa sitoumuksissa, sanoo Kepan toiminnanjohtaja Timo Lappalainen.

"Perussuomalaiset ristiriitaisia"

Maahanmuuttoa moittivien puheissa on vilissyt, että huonoissa oloissa eläviä ihmisiä pitäisi auttaa Suomen sijasta omissa kotimaissaan. Kummastusta herättääkin se, että osa perussuomalaisista haluaisi lopettaa myös kehitysavun jopa kokonaan.

- Se vaikuttaa hieman ristiriitaiselta. Tältä osin perussuomalaisten kannattaisi tehdä linjaus, että mikä on johdonmukaista toimintaa, sanoo Timo Lappalainen.

Hallitukseen halutaan kieliministeri

Myös suomenruotsalaisten kansankäräjien puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson nojaa siihen, että kokoomus ja SDP pitävät linjastaan kiinni.

- Senhän tiedämme, että perussuomalaiset ovat ajaneet toisen kotimaisen kielen poistoa kouluista, mutta täytyy muistaa että 80 prosenttia eduskunnasta edustaa muita puolueita, Henriksson sanoo.

- Jyrki Katainen ja Jutta Urpilainen ovat vakuuttaneet ennen eduskuntavaaleja, että pitävät hyvin tärkeänä, että Suomi pysyy kaksikielisenä. Molemmat ovat myös lähteneet siitä, että ruotsia ja suomea opetetaan kouluissa kaikille lapsille myös tulevaisuudessa.

Kansankäräjät haluaisi uuteen hallitukseen ministerin, joka vastaisi Suomen kansalliskielistä.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi