Asiantuntija: Soinista sisäministeri?

Ylen Aamu-tv:n vieraana olleen vaaliasiantuntijan Risto Uimosen mukaan kompromissina hallitusohjelmaan voidaan kirjata pyrkimys muuttaa euroalueen tukipakettia, vaikka takeita onnistumisesta ei ole. Uimonen uskaltautuu myös veikkaamaan Jyrki Kataisesta (kok.) pääministeriä ja Jutta Urpilaisesta (sdp.) valtiovarainministeriä.

Vaalit 2011
Vaaliasiantuntija Risto Uimonen
Ylen vaaliasiantuntija Risto Uimonen ja professori Heikki Patomäki pohtivat, löytyykö puolueiden kynnyskysymyksiin kompromisseja ja miten salkut jakautuvat tulevassa hallituksessa.

Spekulaatio hallituspohjasta ja salkkujaosta käy kiivaana. Useimpien arvioiden mukaan hallitusta koetetaan rakentaa Kokoomuksen, SDP:n ja Perussuomalaisten varaan. Yksi keskeisistä kysymyksistä on, löytyykö hallitusohjelmaan sellainen muotoilu euroalueen tukipaketista, jonka sekä kokoomus että Perussuomalaiset voivat hyväksyä.

- Sekin on mahdollista, että hallitusohjelmaan kirjataan, että Suomi lähtee muuttamaan tätä pakettia. Jos Suomi ei pysty sitä muuttamaan, niin sitten se ei muutu ja sitten katsotaan miten käy, pohtii Ylen Aamu-tv:n vieraana ollut vaaliasiantuntija Risto Uimonen mahdollista kompromissia.

Hallitusneuvotteluissa myös esimerkiksi ruotsin kielen asema, kehitysavun määrä ja Eurooppa-politiikka vaativat paljon sovittelua, ennen kuin teksti kelpaa kaikille.

Katainen lienee pääministeri

Kokoomuksen Jyrki Katainen suurimman puolueen puheenjohtajana ja hallitustunnustelijana lienee seuraava pääministeri. Uimonen veikkaa, että valtionvarainministeriksi nousee Jutta Urpilainen tai joku muu sosiaalidemokraatti ja ulkoministerinä jatkaa Kataisen puoluetoveri Alexander Stubb.

- Ei siinä mitään sellaista sääntöä ole, ettei voisi olla. Joskus Urho Kekkosen ja Neuvostoliiton aikaan jaettiin salkut sillä tavalla, kuittaa Uimonen tulkinnan, etteivät pääministeri ja ulkoministeri voisi tulla samasta puolueesta.

- Minun ymmärtääkseni perussuomalaiset eivät halua ulkoministerin salkkua, joten tästä syystä uskoisin että Stubb, joka on erinomainen ulkoministeri, jatkaa tehtävässään.

Perussuomalaisista oikeusministeri

Julkisuudessa on puhuttu paljon perussuomalaisten ministerikandidaateista, sillä monet runsaan äänisaaliin keränneistä uusista kansanedustajista, kuten Kike Elomaa ja Jussi Halla-aho ovat valtakunnan politiikassa kokemattomia.

- Soini on minun arvioni mukaan sisäministeri tai sitten työ- ja elinkeinoministeriössä se ykkösministeri. Tai sitten puolustusministeri. Nämä turvallisuusasiathan kiinnostavat perussuomalaisia aivan erityisesti. Ja sitten puolueella on toiveena että oikeusministerin salkku tulisi perussuomalaisille, Uimonen arvioi.

Vaalitulos ravistelee vanhoja kuvioita

Uimonen muistutti, että yleensä ministerit tulevat eduskuntaryhmästä, mutta tällä kertaa asia voi olla toisin, vaikka perussuomalaisten eduskuntaryhmän koko paisuukin lähes neljäänkymmeneen.

- Soini on selvästi sanonut, että ministereitä voi tulla ryhmän ulkopuolelta. Tässä on kaksi ulkopuolista tulossa, Raimo Vistbacka ja Erkki Havansi, oikeustieteen emeritusprofessori. Hyväksyykö ryhmä tämän? Uimonen pohtii.

- Sellainen huhu liikkuu, että Vistbacka halutaan hallitukseen, tämä on yksi mahdollisuus, uskoo myös professori Heikki Patomäki Helsingin yliopistosta.

Patomäki näkee, että yllättävä vaalitulos ravistelee muutenkin totuttuja kuvioita.

- Suomen politiikka on ollut pitkään hyvin ennustettavaa. Hallitus on valittu neljäksi vuodeksi kerrallaan, ja kaikki olettavat, että se istuu neljä vuotta. Nyt on politiikkaa paljon enemmän pelissä, ja se saattaa myös lisätä kansalaisten kiinnostusta politiikkaan.

Lähteet: YLE Uutiset