Perunanarsissin suosio kärsii typerästä nimestä

Upeatuoksuinen ja kaunis pääsiäiskukka jää nimensä varjoon. Puutarhayrittäjä Kai Rikkolan mielestä sille sopisi paremmin käännös sen englanninkielisestä nimestä; morsiuskruunu.

Pääsiäiskukat
Perunanarsissi on nimeään kauniimpi.YLE / Maija Tuunila

Perunanarsissi raivaa koko ajan tietään tuttujen pääsiäskukkien, narsissin ja krookuksen rinnalle. Valitettavasti sen suosio ei ole vielä kovinkaan suuri.

-Kukka on todella ja kaunis ja tuoksuu mahtavalle. Se on kevätajan hyasintti, ihastelee Kai Rikkola.

-Uskon, että sen typerä nimi hämää, eivätkä ihmiset ole tajunneet sen hienoutta. Jos sen englantilainen nimi käännettäisiin suomeksi, suosiokin kasvaisi. Se olisi morsiuskruunu.

Oli siellä kotona ruukussa sitten narsissi, perunanarsissi tai krookus, se pitää laittaa kesäksi kuivaan ja pimeään tilaan.

-Jos kukka ei saa levätä, se ei välttämättä enää kasvakaan seuraavana keväänä. Eli mukulat astiaan ja astia kuivaan paikkaan. Puutarhan multaan ne työnnetään vasta syksyllä.

Kukkamyynti on sää- ja trendikauppaa

Pääsiäiskukkia myydään näinä aikoina valtavat määrät. Piispan Puutarha Kotkassa saattaa matkaan tänä keväänä noin 5 500 narsissia.

-Sää sanelee pääsiäiskukkamyynnin. Jos pääsiäinen on sateinen, kukkien menekki ei ole läheskään niin suurta kuin aurinkoisena pääsiäisena, toteaa Kai Rikkola.

Puutarhakauppa on sään, mutta myös trendien armoilla. Puutarhat tilaavat tuoteensa syksyisin ja joutuvat luottamaan siihen, että edellisen vuoden suosikkeja ostetaan myös tulevana kesänä.

-Viime vuonna meillä pelargonia loppui kesken, mutta sitä edeltävänä kesänä niitä jäi yli. Tämä on ihan arpapeliä, kun emme voi tietää mitä ihmiset ostavat, huokaisee puutarhayrittäjä Kai Rikkola.

-Ihmiset seuraavat tiiviisti puutarhalehtiä. Kun siellä suositellaan jotain kukkaa, kysyntä alkaa kasvaa. Meidän pitää vain toivoa, että olemme osaneet varata kyseistä trendikukkaa meillekin. Pitäisi melkein olla ennustaja!

Paperi kädessä kauppaan

Television puutarhaohjelmien myötä ihmiset alkavat olla yhä valistuneempia puutarhan rakentamisessa. Puutarhayrittäjä Kai Rikkolan mukaan ei ole ollenkaan harvinaista, että asiakas tulee paperin kanssa ostoksille.

-Paperille on piirretty suunnitelma siitä, millaiseksi piha haluttaisiin tehdä. Varsinkin vastarakennetuille taloille tehdään paljon pihasuunnitelmia. Se onkin fiksua, toteaa Kai Rikkola.

Jos pihaa rakennetaan pikkuhiljaa useana vuonna peräkkäin, siitä tulee pian loppumaton projekti. Ja kaikista pahinta on, jos pihalle ei tehdä suunnitelmaa ollenkaan.

-Jos pihalle läiskitään hetken mielijohteesta erilaisia pensaita ja puita, niin hämmästys voi muutaman vuoden kuluttua olla kova. Pihassa saattaakin tönöttää 30 metrinen puu.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Maija Tuunila