1. yle.fi
  2. Uutiset

Puutarha on myyrien valtakuntaa

Myyräkannat ovat parhaillaan kasvussa. Kannan huiput kulkevat kolmen vuoden sykleissä ja ensi kevääksi on ennustettu runsasta myyräkevättä. Runsastuminen näkyy kuitenkin jo nyt paikka paikoin esimerkiksi puutarhoissa.

Kotimaan uutiset
Metsämyyrä lintujen ruokintapaikalla.
Raine Martikainen

Hortonomi Jukka Söderholm sanoo, että myyriä on jo nyt reilusti.

- Kyllä niitä alkaa näkyä. Siellä on kekoa ja tunnelia. Kasvejakin on vähän syöty. Kyllä niitä on viime talvena ollut, Söderholm sanoo.

Myyrälajeja on useita. Haitallisimpia ovat peltomyyrä ja vesimyyrä. Peltomyyrä syö kasvien tyviä ja oksia maan pinnalla ja lumen alla. Vesimyyrä puolestaan tekee tunneleita ja syö esimerkiksi juuria.

Metsämyyrä on myyrälajeista se, joka kantaa myyräkuumetta aiheuttavaa virusta. Niitä ei Jukka Söderholmin mukaan kuitenkaan ole juurikaan Kotkan alueella.

Maamyyrä ei tee kasvituhoja

Myyristä voi olla puutarhalle myös hyötyä. Ne kuohkeuttavat maata ja syövät pois kasveja nakertavia toukkia.

- Kontiainen eli maamyyrä ei tuhoa kasveja, mutta tietysti sotkee nurmikkoa kasoillaan. Muuta suurempaa haittaa siitä ei ole, Söderholm sanoo.

Muut myyrät käyvät kuitenkin hanakasti kasvien kimppuun.

- Juuristoalueilla ne syövät juuria ja sipuleita maan alla. Maan pinnalla ne taas kaluavat pensaiden ja puiden tyvet. Paljon kaluttu kasvi voi olla mennyttä tavaraa.

Lyhyt nurmikko ja kanaverkko suojaavat myyriltä

Pahimpia myyrätuhoja on ennakoitu ensi keväälle. Hortonomi Jukka Söderholmin mukaan myyriltä ei voi juurikaan suojautua ennakkoon.

- Myyrien torjunta ei ole helppoa. Konstia, jolla niistä pääsee eroon, ei ole. Niitä voi kuitenkin vähentää.

Söderholm suosittelee myyrien vähentämiseen luonnonmukaisia konsteja.

- Näitä ovat nurmikon pitäminen lyhyenä ja talvella lumen tallaaminen, että ei ole kuohkeaa lumikerrosta jossa ne pääsevät touhuamaan. Kaikenlaiset rungon suojaukset, kanaverkko ja vastaavat auttavat kasvituhoilta suojautumisessa, Söderholm kertoo.

Myös kissat ja alueella liikkuvat pöllöt harventavat myyräkantaa myös tehokkaasti.

- Kemiallisia torjunta-aineita voi käyttää jos tilanne menee ihan mahdottomaksi.

Hortonomi antaa myyrien olla rauhassa

Jukka Söderholm sanoo, että myyrien aiheuttamia tuhoja ei voi juurikaan korjata.

- Tuhot ovat mitä ovat. Täytyy vain toivoa, että kasvit toipuvat niistä.

Söderholmin omassa puutarhassa myyrät saavat puuhailla rauhassa.

- Itse en torju myyriä, ne ovat luonnon luomia. Joskus niitä on enemmän ja joskus vähemmän. Jos puutarhassa ei liiku eläimiä, se kertoo siitä, että siellä on jotain ongelmia, Söderholm sanoo.

Lumien sulettua puutarhassa on syytä suorittaa kevätsiivous ja tarkastella millaisia tuhoja myyrät ovat talven aikana saaneet aikaan.

Kuuntelijavinkkejä myyrien karkottamiseen:

Pullovinkki

Mieshenkilö soitti ja antoi "pullovinkin". Upota pihan kulmiin lasipulloja siten, että pullojen kaulat jäävät maan pinnalle. Tuulenvire laittaa pullot viheltämään ja ääni karkottaa myyrät. Pullot kannattaa tyhjentää sateen jälkeen.

Valkosipulivinkki

Eräs rouva vinkkasi laittamaan valkosipulia myyränkolojen päälle. Hänellä homma toimi hyvin, paitsi että myyrät siirtyivät naapurin puolelle.

Koiranpaskavinkki

Eräs mies vinkkasi laittamaan koiranpaskaa myyränkolojen päälle. Kuulemma häipyvät!

Tärpättivinkki

Myyränkoloihin kannattaa kaataa tärpättiä. Vinkin lähettänyt mies muistutti, että suun edessä kannattaa pitää suojaa, jos möngit myyrän koloa!

Lisää vinkkejä voi lähettää alapuolella olevalla kommentointilomakkeella

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Pyry Ojala

Lue seuraavaksi