1. yle.fi
  2. Uutiset

Pikapashaa ja tuhat vuotta vanhaa mämmiä

Tiesitkö, että mämmillä herkuteltiin jo rautakaudella? Tai että muinainen mämminsyöntiraja kulki Kihdin selän kohdalla? Kuuntele kansatieteilijä, muinaisemäntä Marja Hartolan tarinoita pääsiäisen ruoista.

mämmi
Pikapasha syntyi alle viidessä minuutissa Turun Radion keittiössä. Maku oli imelä.YLE Turku /Kalle Talonen

Pääsiäispasha on suussasulava herkku, mutta aika työläs ja erittäin lihottava.

Nykyään on kiireisille pääsiäisenviettäjille tarjolla myös monenmoisia pikapashan reseptejä. Kalle Talonen otti YLE Turun keittiöön mukaansa muinaisemäntä Marja Hartolan.

He testaavat, toimiiko pikapasha ja miltä se maistuu. Samalla luodataan pashan, pääsiäismunien ja mämmin pitkää perinnettä.

Kuuntele tarinaa pääsiäisruoista ylläolevasta linkistä.

Kallen ja Marjan kokeileman pikapashan resepti:

1 purkki (200 g) vaniljalla maustettua rahkaa

1 purkki (200 g) sitruunalla maustettua rahkaa

1 purkki (200 g) valkosuklaa-lime-rahkaa

3/4 dl pistaasipähkinöitä

3/4 desiä keltaisia rusinoita

Koristeluun hedelmiä, esim. persikkaa tai appelsiinia

Sekoita kulhossa kaikki rahkat. Hienonna pistaasipähkinät ja rusinat. Yhdistä kaikki aineet. Vuoraa suodatinpussilla kahvisuodatin (koko 4). Kaada seos siihen. Peitä kelmulla ja laita valumaan muun astian päälle. Nosta jääkaappiin yöksi. Kumoa lautaselle. Poista suodatinpaperi ja koristele. Nauti jäkiruokana tai kahvin kera.

Pikavinkki: Voit tarjota pashaa myös valuttamattomana. Annat vain makujen tekeytyä hetkisen jääkaapissa ennen tarjoilua.

Lue seuraavaksi